De perfecte kerstplaylist maak je met deze songs

Kerstmuziek slecht? Nee hoor, niet per definitie. You’re doing it wrong!

Entertainment
1990: Dutch writer and artist Jan Cremer and friend (Photo by BSR Agency/Gentle Look via Getty Images)
Nooit meer de flipstand
Door Arno Kantelberg
Entertainment
De meest bijzondere samples in de muziek – Deel 1...
Door Redactie

Oké, ja: in essentie kan kerstmuziek vre-se-lijk zijn. Denk aan kerstriedeltjes van Mariah Carey, Destiny’s Child of de Pussycat Dolls, yikes. Door die nummers heeft iedere kerstmuziekhater een punt.

Maar dat het ook wel stijlvol en echt goed kan, bewijst dit onderstaande lijstje. Althans: dat vinden wij van ModMod. Natuurlijk is muziek supersubjectief: wat de een geweldig vindt, is voor de ander ronduit takkeherrie. Maar wil je goede sier maken bij de familie, schoonfamilie en/of vrienden, schrijf dan mee en creëer een dijk van een kerstplaylist waar je u tegen zegt met deze bekende en onbekendere kerstjuweeltjes. Want misschien wil je niet weer de hele avond John Lennon, Wham! en Youp van ’t Hek horen. Zo heb je straks een geweldige playlist die je soulvol, rockend, slowend en meezingend op kan zetten.

Gregory Porter

Geen stem past wat ons betreft beter bij kerst dan het warme en diepe timbre van Gregory Porter. En laat de beste man nu onlangs een geweldig kerstalbum uit hebben gebracht! Op Christmas Wish staan twaalf heerlijke songs: van bekende klassiekers tot onbekend nieuw kerstwerk van Porter zelf. Het beste nummer? Dat is de titelsong Christmas Wish. Soulvol, gezellig en je zit er meteen lekker in.

B.B. King

Ook gitaarheld B.B. King waagde zich ooit aan een heus kerstalbum: A Christmas Celebration of Hope. En al zou de beste man alleen maar kinderliedjes spelen op zijn gitaar Lucille, dan was het waarschijnlijk nog steeds plezant geweest om naar te luisteren. B.B. maakt er een geweldige en swingende bluesboel van met heerlijke songs als Please Come Home for Christmas, Christmas Celebration en het ‘vieze liedje’ Back Door Santa.

Chuck Berry

Zei er iemand gitaarheld? Wat dacht je van Chuck Berry! Niet echt een artiest waar je aan denkt bij kerst, maar Chuck waagde zich wel degelijk aan wat kerstknallers. Vul je playlist aan met enkele van zijn heerlijke en typische Chuck Berry-achtige rocksongs als Merry Christmas Baby en natuurlijk Run Rudolph Run. Met die laatste kun je lekker even met de voetjes van de vloer na een copieus kerstmaal.

Anthony Hamilton

Het album Home for the Holidays van R&B- en soulzanger Anthony Hamilton is er eentje om in te lijsten. Sowieso heeft hij een geweldige stem, en deze komt ook perfect tot zijn recht in de veertien topsongs. Favoriet is de openingstrack It’s Christmas: een lekker en funky uptempo nummer. Eigenlijk moet deze plaat alleen al op jouw kerstlijst voor de geweldige snoepjesgroene tuxedo die Hamilton op de albumhoes draagt. Er is maar één iemand die er zo stijlvol uit kan zien in een elfgroen pak en da’s Anthony.

Outkast

Nog zo’n naam waarvan je denkt, ehh wat? Maar het is heus: ook OutKast maakte een dijk van een kerstplaat. Weliswaar is het een remix van hun song Player’s Ball maar deze Christmas Mix mag er zijn! Andre3000 en Big Boi die rappen over pimps en hustlers, maar ook dingen zingen als It’s beginning to look a lot like, what? en andere kerstreferenties maken zoals deck the halls.

Old school

Natuurlijk kennen de oudere kerstsongs van Nat King Cole, Ella Fitzgerald, The Rat Pack en Aretha Franklin (waarschijnlijk) allemaal al wel. Zo niet: voeg ze dan als de wiedeweerga aan jouw kerstplaylist toe! Wij zullen altijd een lans breken voor deze old school dames en heren. Want wat kunnen kerstliedjes toch goed zijn als ze worden gecroond door Dean, Frank en Sammy of als Miss Aretha even aanzet en met haar stem iedereen omver blaast. Ook Smokey Robinson en zijn Miracles maakten een paar geweldige kerstliedjes, waarvan akte.

Motown

Wie sowieso van oudere kerstsongs houdt doet er goed aan om het album A Motown Christmas op de kerstplaylist te zetten. Funky en soulvolle kerstliederen gezongen door giganten als Stevie Wonder, The Supremes The Temptations, Michael Jackson en Marvin Gaye, om maar een paar namen te noemen. Open haard aan, drankje erbij en lekker genieten van écht goede kerstmuziek.

Paul Simon

Alleskunner Paul Simon waagde zich ooit aan een kerstriedeltje. Getting Ready for Christmas Day stond op Simons twaalfde studioalbum So Beautiful or So What. Geen engeltjes of koortjes, maar gewoon een lekker funky kerstlied met de zachte en zalvende stem van Simon die er lekker op los kletst.

Kerstrock

Oké, dan nog wat meer rocknummers, want na het eten moet er ook nog een beetje gedanst worden. Natuurlijk is Merry Xmas Everybody van Slade een lekkere en gezellige stamper. Maar ook rockers als Chris Isaak en Shakin’ Stevens maakten lekkere kerstplaten. Na het kerstdiner moet je natuurlijk niet in een foodcoma raken, dus er mogen best wat gitaren op jouw kerstlijst staan.

Elvis Presley

Op Elvis’ Christmas Album waagt The King zich aan dertien heerlijke kerstsongs. Een beetje slowen, een beetje rocken, een beetje croonen. Elvis kan het allemaal. Dit is een album dat heerlijk is om op te zetten voor de open haard met een goed glas whisky.

Eagles en Elton

Ook de rockende mannen van de Eagles waagden zich aan een lekkere kerstklassieker. Please Come Home for Christmas is weliswaar een ballad, maar wel een goede ballad. Wat meer uptempo en funky is Step Into Christmas van onze grote kleine pianovirtuoos Elton John. Een lekkere meezinger als je de lyrics eenmaal kent.

André Hazes

Last but not least willen wij nog even een kerstlans breken voor Ons Aller André Hazes. Want geen kerst moet voorbijgaan zonder dat André zijn Eenzame Kerst heeft gezongen. Zijn klaagzang vanuit de gevangenis, dat hij niet bij zijn vrouw en kinderen kan zijn – hij zit vast voor diefstal – gaat je niet in de koude kleren zitten. Zeker niet met topteksten als “Ik voel me zo alleen, waar moet ik straks toch heen?” en ook het geniale “Ik voel mij als een kerstboom zonder piek!”. Dit nummer hoort bij een goed kerstfeest en moet op jouw kerstplaylist staan!

Entertainment
1990: Dutch writer and artist Jan Cremer and friend (Photo by BSR Agency/Gentle Look via Getty Images)
Nooit meer de flipstand
Door Arno Kantelberg
Entertainment
De meest bijzondere samples in de muziek – Deel 1...
Door Redactie