De Lennon & McCartney van de synthpop

Ze komen naar Nederland voor een nieuwe tournee. Maar de Pet Shop Boys zijn nu ook in de bioscoop te zien.

pet shop boys

Het begon met West End Girls. Ruim veertig jaar geleden was dat de allereerste kennismaking met de Britse Pet Shop Boys. Dat meeslepende nummer heeft de tand des tijds moeiteloos doorstaan. West End Girls behoort tot een van de meest iconische nummers van de jaren tachtig.

Veel bands die in die jaren opkwamen, verdwenen na een of twee hits weer in de vergetelheid. Bij Neil Tennant en Chris Lowe – de mannen van de Pet Shop Boys – was dat duidelijk anders.

Niet lang nadat West End Girls een Europese hit werd, verscheen Please, hun eerste album. Dat album maakte duidelijk dat het duo meer in zijn mars had dan die ene grote hit. Please leverde met Suburbia en Opportunities nog twee dikke hits op. En Neil Tennant kon zijn baan als redacteur bij het muziekblad Smash Hits definitief opzeggen nu hij zelf regelmatig op de cover verscheen.

Hoewel de muziek van de Pet Shop Boys disco- en Europop-achtig was, in ieder geval luchtiger dan wat in die tijd populair was, wisten Tennant en de altijd met een hoofddeksel uitgeruste Lowe hun populariteit steeds verder uit te bouwen. Hun nummers zaten steeds knapper in elkaar en ook hun humor in teksten, outfits en albumhoezen speelde een rol in het enorme succes.

Zo is de hoesfoto van het tweede (en volgens ModMod beste) album Actually een foto die door elke andere band zou zijn afgekeurd omdat Neil Tennant bij het schieten van de hoesfoto moest gapen. Zo niet de Pet Shop Boys: zij kozen juist deze mislukte foto voor de hoes.

Inmiddels zijn we vijfendertig jaar verder en heeft het duo zo veel hits gescoord, veel geweldige nummers geschreven en albums uitgebracht dat we bijna zouden vergeten hoe goed ze zijn. Niet ten onrechte beschreef de New Musical Express hen een jaar of vijftien geleden gezien als de Lennon en McCartney van de synthpop, mannen die het schrijven van een geweldige popsong perfect in de vingers hebben. 

In 1986 pikten de Pet Shop Boys ook deze coole subcultuur op in Milaan.

Aardige jongens zijn het ook altijd gebleven. Toen ModMod (fan van de band) het tweetal een jaar of zeventien geleden voor de zoveelste keer interviewde in Londen en kenbaar maakte dat een aantal singletjes van hen in onze verzameling ontbrak, vonden we die vijf ontbrekende singles drie weken later in de brievenbus, persoonlijk opgestuurd door Neil Tennant.

In juni staan de Pet Shop Boys in AFAS in Amsterdam voor hun Dreamworld-tour, een optreden dat je niet mag missen omdat alle bekende nummers de revue passeren (er zijn nog kaarten). Ondanks het feit dat ze maar met zijn tweeën zijn, zijn hun shows toch altijd indrukwekkend.

Het optreden dat het duo eerder dit jaar in Kopenhagen gaf, werd twee dagen lang geregistreerd (op 31 januari en 4 februari ). Dat optreden is nu als film in de bioscoop te zien. Om een ook weer zo’n geweldig nummer van de Pet Shop Boys te parafraseren: What have we done to deserve this?