Een iconische documentaire voor een iconische keeper

Een van de meest legendarische voetbalkeepers ter wereld krijgt een eigen docu. En dat is meer dan terecht.

Peter Schmeichel: wie kent hem niet? De 1.93m lange witblonde Deen is een icoon van heb ik jou daar. Reden genoeg dus om hem een eigen documentaire toe te bedelen: Schmeichel. Deze SkyShowtime co-productie geeft kijkers een intieme blik op het (sport)verhaal van deze inmiddels 60-jarige voetbalheld tijdens zijn legendarische 22-jarige carrière.

In 1991 verkaste Schmeichel een het ‘luttele’ bedrag van ongeveer €800.000 naar Manchester United. Hier zou hij zijn absolute hoogtijdagen beleven tijdens de Manchester United-hegemonie onder leiding van Sir Alex Ferguson. Acht seizoenen Engeland waren goed voor liefst vijf landskampioenschappen, drie FA cups, vier FA Charity Shields en een Europese Super Cup. In 1999 sleepte hij ook nog eens de UEFA Champions League in de wacht. Tussendoor won hij met Denemarken, waarvoor hij liefst 129 caps speelde, het EK voetbal in Zweden. Over dat legendarische winnende EK-team lees je hier meer.

6 augustus 1991: Peter Schmeichel wordt gepresenteerd bij Manchester United

Verder was Schmeichel één van de dertien buitenlandse voetballers die in actie kwamen op de allereerste speeldag van de Premier League op 15 augustus 1992. De anderen waren Jan Stejskal, Andrej Kantsjelskis, Ronny Rosenthal, Roland Nilsson, Éric Cantona, John Jensen, Anders Limpar, Gunnar Halle, Craig Forrest, Robert Warzycha en de Nederlanders Michel Vonk en Hans Segers. Schmeichel was tevens de eerste keeper die in de Premier League wist te scoren.

Schmeichel in zijn kleurrijke tricot op Euro 1992 dat Denemarken won

Naast zijn imposante fysiek maakte de geblokte Schmeichel vooral ook indruk met zijn atletische reddingen. Iets dat je niet echt verwacht van zo’n reus. Hij was buitengewoon atletisch en behendig voor een speler van zijn formaat. Hij stond mede bekend om zijn vermogen om zowat het doel te bedekken met zijn kenmerkende ‘star jump’-reddingen, een techniek die hij naar verluidt had ontwikkeld tijdens het spelen van handbal. Schmeichel wordt door experts, zowel voormalige als huidige keeperscollega’s, algemeen beschouwd als één van de grootste keepers aller tijden, en ook als de grootste keeper van Denemarken ooit.

Euro 1992: Peter Schmeichel stopt de afgrijselijk slecht ingeschoten penalty van Marco van Basten

De Schmeichel-documentaire van SkyShowtime is een ongelooflijk familieverhaal over succes, mislukking en verlossing dat de hoogte- en dieptepunten van zijn 22-jarige carrière vastlegt. Wanneer de docu te zien is wordt pas later aangekondigd.

Meer informatie vind je hier