Een van de beste Italiaanse restaurants ter wereld zit gewoon in Amsterdam

Het Amsterdamse Pianeta Terra is door 50 Top Italy benoemd tot een van de beste Italiaanse restaurants ter wereld.

Smaak
tequila
Wat je moet weten over tequila 
Door Arno Kantelberg
Smaak
Barbounia Restaurant
Dan halen we de zon wel hier naartoe
Door Arno Kantelberg

Jaarlijks verzamelt het Italiaanse 50 Top Italy een lijst met de beste Italiaanse restaurants buiten Italië, en in het lijstje van 2023 prijkt een Italiaans restaurant in Amsterdam op de 19e plaats: Pianeta Terra. De Amsterdamse buurt-Italiaan in hartje centrum staat in de lijst tussen restaurants uit Shanghai, Parijs en New York.

Pianeta Terra (ofwel: Planeet Aarde) bestaat al 22 jaar; oprichters Fabio Antonini, Laura Martini en Raul Mini openden hun biologische, Italiaanse restaurant in 2000. Het concept van het restaurant draait om ‘goed zijn voor de aarde’, wat inhoudt dat alle ingrediënten 100% biologisch, en zelfs — met uitzondering van de wijnen, kazen en olie — van Nederlandse bodem zijn. (Een Groene Michelinster zou het restaurant dus ook niet misstaan). Het restaurant zit in een voormalige paardenstal aan de Beulingstraat en het modern-Italiaanse interieur weerspiegelt de gerechten op het bord.

Bij Pianeta Terra waait een frisse wind door de Italiaanse keuken. Je vindt hier geen typische pizza’s of spaghetti bolognese, maar lokale Italiaanse gerechten van hoge kwaliteit. Denk daarbij aan kinnebak van “Buitengewoon Varken”, Wilde Waddenzee oesters van Goede Vissers en Kraaienborst van De Keuken van het Ongewenste Dier. De producten zijn afkomstig van kleine lokale leveranciers en vallen daarmee onder het begrip ‘slow food’. Chef-kok Fabio vernieuwt klassieke, Italiaanse gerechten door de duurzame gedachte van slow food door te voeren.

Fabio vertelt: ‘We hebben alle drie veel gereisd en zagen dat het niet goed ging met de planeet en de manier waarop we met ons voedsel omgaan. We wilden zaken beslist op een andere manier aanpakken. Ik geloof dat deze werkwijze de meest duurzame is, waarbij we uitsluitend producten gebruiken die zijn verkregen op een manier die voor het milieu en de natuur het minst belastend zijn. Naast ondersteuning bieden aan deze producenten willen we op een toegankelijke en sympathieke manier meer bewustzijn creëren.’

Niet alleen 50 Top Italy bestempelde Pianeta Terra als een van de beste Italiaanse restaurants, ook Italië Magazine benoemde het restaurant tot het Beste Restaurant van het Jaar 2022. De Italiaanse horecaman van Amsterdam, Roberto Payer, over de winnaar: ‘Wat wij kregen bij dit slow food-restaurant was om te beginnen een warm welkom, voldoende aandacht (niet te veel, niet te weinig) en zonder uitzondering een aantal uitstekende gerechten, allemaal indrukwekkend qua smaak en ook prettig voor het oog.’

Pianeta Terra, Beulingstraat 7, Amsterdam-Centrum

De beste restaurants in Nederland volgens de nieuwe Lekker500
Smaak
tequila
Wat je moet weten over tequila 
Door Arno Kantelberg
Smaak
Barbounia Restaurant
Dan halen we de zon wel hier naartoe
Door Arno Kantelberg