Voor op-en-top Italiaans eten in Utrecht ga je naar Piero’s

Naast goed eten draait Piero’s ook op Italiaanse gastvrijheid en lekkere cocktails.

Om maar met de deur in huis te vallen: in Utrecht heb je weinig goede Italiaanse restaurants. Pizzeria’s in Utrecht zijn er dan weer wel, maar restaurants waarbij uitsluitend verse pasta, authentieke antipasti en goede Italiaanse wijnen op tafel staan, zijn er niet veel. Gelukkig is daar Piero’s Italian, op het hoekje van ’t Ledig Erf in Utrecht.

Een modern Italiaans restaurant waarbij de Italiaanse gastvrijheid hoog in het vaandel staat, waar veel aandacht voor cocktails en dranken is en waar het eten bovenal top smaakt. Piero’s is vernoemd naar gastheer Piero, een Italiaan uit de buurt van Lago di Maggiore (in het noorden van Italië), die er zijn taak van heeft gemaakt om het de gasten zo goed mogelijk naar hun zin te maken.

Uit de houtoven van Piero’s komen knapperige Napolitaanse pizza’s.

Voor Italië-liefhebbers zijn er klassieke Italiaanse gerechten, zoals de fritto misto, melanzana alla parmigiana en costine di manzo al barbera. Natuurlijk staan er ook een aantal welbekende Italiaanse gerechten op de kaart, zoals een mooi aanbod Napolitaanse pizza’s, pasta’s, antipasti en als afsluiter onder andere een zelfgemaakte tiramisu. Ook de pizza is zoals de Napolitanen het bedoeld zouden hebben: met een zachte doch luchtige korst, een punt die ietwat naar beneden hangt en verse toppings. Zo vind je de pizza’s niet snel in Utrecht. (Welke pizzeria’s ook op zo’n niveau zitten? Dat zijn Pizza Beppe en O’Panuozzo).

Het goede eten daargelaten, er staan ook populaire dranken op de kaart van Piero’s. Zo vind je er onder andere de uitermate Italiaanse negroni- en Aperol Spritz-cocktails. De Aperol Spritz wordt bij Piero’s echter niet, zoals de meeste restaurants doen, aangevuld met bruisend water, maar bestaat alleen uit Prosecco, Aperol of Campari en sinaasappelschil. ‘Vroeger werd de Aperol Spritz met witte wijn en bruisend water gemaakt, zodat er bubbels in de cocktail kwamen’, legt Piero uit. ‘Nu doen we het alleen met Prosecco. Er hoeft geen bruisend water meer bij, want de bubbels zitten er al in.’

De kleurrijke drankcollectie van Piero’s.

Geen fan van de Aperol Spritz? Prima, maar er moet toch gedronken worden. De ideale vervanger van de Aperol Spritz is Piero’s Limoncello spritz, een cocktail met limoncello, three cents sparkling lemonade (frisdrank met limoeninfusie) en een hint van citroen en rozemarijn. Een heerlijk verfrissend drankje dat zowel zoet als zuur is en in de zomer de showstopper op het grote terras wordt. Naast de cocktails is er ook een groot aanbod vino’s en birra’s (ook op de tap). Wat betreft wijnen is er keus van de frisse verdicchio tot de krachtige nebbiolo, vraag Piero of iemand anders van de bediening vooral naar een fijne wijn-spijscombinatie.

Piero’s is een hippe (zelf noemen ze ’t retro) zaak, met veel hoge tafels, een indrukwekkende hoeveelheid drank achter de ramen en waar de horeca-waarden en normen uit Italië gelden. Het Italiaans restaurant zit niet midden in het centrum, maar aan het einde van de Oudegracht in het gezellige Utrecht-Oost, dichtbij station Vaartsche Rijn, en is de detour door Utrecht meer dan waard.

Piero’s Italian, Ledig Erf 10, Utrecht.