Zomerse temperaturen vragen om één ding: Een Piña Colada

Lang niet meer zo populair als in de jaren ’80, maar wij pleitten voor een comeback.

Nu het internet losgaat op Running Up That Hill van Kate Bush en Rusland weer in een politieke strijd is met de rest van de wereld, lijkt het alsof de jaren ’80 weer voor de deur staan. Of je dat nu aanstaat of niet, één ding kan niet missen in de jaren ’80-comeback: de Piña Colada cocktail. Alhoewel de cocktail lange tijd als minder werd beschouwd door de trotse barman, denken wij dat ‘ie deze zomer weer volop ingeschonken mag worden.

De Piña Colada (letterlijk gezeefde ananas, omdat er vers geperst ananassap in gaat) is de favoriete cocktail van het eiland Puerto Rico en dat is niet heel verwonderlijk. Op het eiland naast de Dominicaanse Republiek vind je namelijk talrijke ananasplantages en laat de stekelige vrucht nu net het hoofdonderdeel zijn in deze frisse cocktail.

Maar er is nog een reden dat Puerto Rico dé thuisbasis van de Piña Colada is: de zomerse cocktail zou daar in 1954 zijn bedacht door een barman in San Juan. De Piña Colada is zelfs officieel erkend als nationale drankje van Puerto Rico. Maar de echte faam kreeg de cocktail misschien wel door The Piña Colada song.

Liever een andere cocktail maken? Meer cocktail recepten vind je hier.

Piña Colada recept

Ingrediënten

Voor één Piña Colada cocktail.

  • 30 ml witte rum (bij voorkeur Puerto Ricaanse, Dominicaanse of Cubaanse)
  • 30 ml ananassap (bij voorkeur zelfgemaakt)
  • 30 ml kokosroom
  • 1 eetlepel gecondenseerde melk
  • Ananasschijven

Bereidingswijze

Gooi de witte rum, ananassap, kokosroom en gecondenseerde melk in de blender en mixDoe tegelijkertijd telkens een of twee ijsklontjes toevoegen tot er vijf of zes crushed zijn. Haal het mengsel door een zeef en giet in een longdrink-glas. Garneer met, ach welja, alles wat je aan fruit en gekkigheid hebt (maar in ieder geval een ananasschijfje) (en zo’n tiki parasolletje).

Mocht je helemaal willen uitpakken, dan kun je ananassap natuurlijk ook vervangen door (verse of bevroren) ananas in de blender te pureren en vervolgens het sap eruit te zeven.