Nooit meer ‘balla’ en die baslijn

Met het overlijden van Pino D’Angio sterven ook de jaren 80 een beetje.

pino d'angio

Vandaag vindt in Italië de begrafenis plaats van Pino D’Angio. Zijn vrouw en dochter maakte dit weekend het overlijden bekend van de man die 71 jaar geleden als Guiseppe Chierchia werd geboren in Pompeï.

Pino D’Angio zal voortleven als de man die ons bij de start van de jaren 80 het iconische dansnummer Ma quale idea bracht. Mocht die titel je niet meteen iets zeggen, dan doet het openingswoord van het refrein dat waarschijnlijk wel: Balla!

Niemand kon balla (Italiaans voor ‘dans!’) zo droog uitspreken als Pino D’Angio en van Ma quale idea tegelijkertijd zo’n dansbare Italo-hit maken, met dank ook aan de iconische baslijn, een sample van Ain’t no stoppin’ us now van McFadden & Whitehead.

Pino D’Angiò stond recentelijk weer in de schijnwerpers dankzij een remix van Ma quale idea met de Italiaanse boyband Bnkr44. Op het Festival van San Remo trad de zanger nog op met Bnkr44. Het was, in alle eerlijkheid, een nogal pathetische versie van Ma quale idea, maar dat kwam niet door Pino D’Angio.

Hij rookte hij dat podium niet meer de sigaret die hij voorheen altijd opstak, zoals ook in de jaren tachtig bij zijn optreden in het Nederlandse Toppop? In dat bruinleren double-breasted jasje van ‘m, wat een legend was hij toch. Cool and collected, al zag hij er op het podium in San Remo wel fragiel uit; ziektes teisterden hem al langere tijd.

Ma quale idea luidde in 1980 de Italodisco-trend in Europa in, maar Pino D’Angio was verantwoordelijk voor nog een noviteit; Ma quale idea werd in parlando gezongen door Pino D’Angio, zelfs een beetje op ironische toon. Het was de eerste Italiaanstalige rap-hit.

Met Dolce vita van Ryan Paris en Tarzan boy van Baltimora definieert Ma quale idea de Italo-wind die in de jaren tachtig door Europa waaide. De heel Europese doch ook zeer zomerse energie van de funky Italo-nummers deden de zon in de muzikaal nog alternatieve jaren tachtig vrolijk schijnen. De deuntjes waren catchy en de teksten waren luchtig, maar probeer zelfs 43 jaar na dato maar eens stil te blijven zitten bij Ma quale idea. Buon viaggio, Pino!