Weerbericht voor dit weekend: Zon, zee en een (Pisco) Sour

Smaak
Marilyn Monroe Joe DiMaggio
De 5 beste lunchcocktails
Door Arno Kantelberg
Smaak
Zo begin je een kunstverzameling volgens...
Door Lisanne Meeder

Latijns-Amerika heeft een imposant repertoire als het aankomt op cocktails. Van de Piña Colada uit Puerto Rico tot aan de Cubaanse Mojito – de landen hebben ieder een cocktail specialiteit. Een andere Zuid-Amerikaanse cocktail die in zowel Chili als Peru als nationale cocktail wordt gezien is de populaire Pisco Sour.

Peru claimt dat de Pisco Sour zijn oorsprong vindt in Lima, de hoofdstad van Peru, in het begin van de 20e eeuw. Volgens de Peruaanse versie van het verhaal zou de cocktail zijn uitgevonden door Victor Morris, een Amerikaanse bartender die zijn eigen bar genaamd “Morris’ Bar” opende. Morris zou experimenteren met pisco, een lokaal gedestilleerde brandewijn, en kwam tot de creatie van de Pisco Sour door het te combineren met citroensap, suikersiroop, eiwit en ijs.

Chili daarentegen beweert dat de Pisco Sour oorspronkelijk afkomstig is uit het havenstadje Iquique in Chili, waar de cocktail voor het eerst werd geserveerd in Bar Piscola in de jaren 1870. Volgens de Chileense versie zou de eigenaar van de bar, Elliot Stubb, een Britse zeeman hebben ontmoet die hem introduceerde aan pisco. Stubb zou vervolgens zijn eigen versie van de cocktail hebben gemaakt, die de Pisco Sour werd genoemd.

De rivaliteit tussen Peru en Chili over de oorsprong van de Pisco Sour blijft tot aan de dag van vandaag bestaan. In Peru wordt de Pisco Sour traditioneel geserveerd met een schuimlaagje van eiwit en een paar druppels angostura bitters bovenop, terwijl in Chili de cocktail meestal zonder eiwit wordt gemaakt en een vleugje grenadine siroop kan bevatten. Onderstaand Pisco Sour recept is gebaseerd op de Peruaanse traditie.

Liever een andere cocktail maken? Meer cocktail recepten vind je hier.

Ingrediënten

Voor één Pisco Sour cocktail.

  • 60 ml pisco
  • 30 ml vers limoensap
  • 22 ml suikersiroop
  • 15 ml eiwit
  • IJsblokjes
  • Angostura Bitters ter garnering

Bereidingswijze

Neem je cocktail shaker en voeg de pisco, vers limoensap, suikersiroop en eiwit toe. Sluit je shaker goed af en schud krachtig gedurende ongeveer 10 seconden. Voeg wat ijsblokjes toe aan de shaker en schud nogmaals. Giet de cocktail in een cocktailglas en druppel drie dashes Angostura Bitters op het schuimlaagje van je Pisco Sour ter garnering.

Smaak
Marilyn Monroe Joe DiMaggio
De 5 beste lunchcocktails
Door Arno Kantelberg
Smaak
Zo begin je een kunstverzameling volgens...
Door Lisanne Meeder