Hier eet je de smaakvolste pizza’s in Rotterdam

Rotterdam heeft een paar coole zaken waar pizza-parels te vinden zijn.

Pizza eten in Rotterdam? Daar weten wij wel raad mee! Bij deze pizzeria’s in Rotterdam eet je de lekkerste pizza’s.

Pizza Rotterdam

Pizzeria Old Scuola

Pizza in Rotterdam is top bij Old Scuola. De pizzazaak is gevestigd in een oude school (what’s in a name) en heeft een tof industrieel interieur. Met betonnen muren en vloeren, brandtrap-achtige trappen en overlopen en een rvs (maar echt Napolitaanse) houtoven. Dat zegt natuurlijk niets over de kwaliteit van de pizza’s, maar laten die nou ook eens hartstikke lekker zijn.

Bij een Napolitaanse pizza hoort er op een paar punten gelet te worden: Het deeg mag alleen met 0 of 00 bloem worden gemaakt en hoort het met de hand te worden gekneed. De tomaten zijn bij voorkeur San Marzano tomaten (vers of uit blik), die met de hand zijn gepureerd. De Napolitaanse pizza kan met twee soorten kaas worden belegd, mozzarella di Bufala of fior di latte. Daarna wordt de pizza kort — zo’n 60 tot 90 seconden — in een zeer hete houtoven gebakken.

Old Scuola ticks all these boxes. De pizzabodem’s zijn luchtig, dun en ietwat zwartgeblakerd, de tomaten zijn San Marzano en de mozzarella (als je die hebt besteld) komt van Nederlandse koeien en buffels. Op het menu staan klassiekers, maar ook creatieve pizza’s die de Napolitaanse boekjes te buiten gaan.

Pizzeria Old Scuola, Achterklooster 1 & Abraham Tuschinskistraat 58, Rotterdam

The Joint Pizzabar

Sinds dit jaar is The Joint Pizzabar dé reden om de Foodhallen op de Kop van Zuid te bezoeken. Hier zul je geen typisch Italiaanse pizza’s vinden, maar juist New Yorkse pies. Dun, krokant, niet te dik belegd en vooral heel erg lekker.

The Joint Pizzabar, Wilhelminakade 58, Rotterdam

Pizzeria Bird

Jazzclub Bird heeft naast een imposante line-up ook een imposant pizzamenu. Bij binnenkomst is het eerste wat je ziet de grote houtoven waar de pizza’s aan de lopende band worden gebakken. Het pizzamenu is niet zo uitgebreid als bij bovenstaande etablissementen, maar dat doet de kwaliteit vaker goeds dan kwaads. Zo ook bij Bird: de pizza’s zijn rijkelijk belegd en hebben een krokante doch luchtige bodem. Bestel er een biertje bij (dat je daarna ook gelijk mee naar binnen in de jazzclub kan nemen) en je vrijdagavond is compleet.

Restaurant Bird, Raampoortstraat 24-28, Rotterdam

Pizzeria Burro e Salvia

Burro e Salvia, wat Italiaans is voor boter en salie, is een ambachtelijke pizzeria en pastamakerij op Katendrecht. De Italiaanse zaak legt de focus op pasta en dit is ook waar de boter en salie de hoek om komen kijken. Zo worden er dagelijks verschillende soorten ravioli en tortelloni met een boter-salie-sausje gemaakt. Maar bij de pizzeria kan je ook overheerlijke pizza’s in Rotterdam eten. Het aanbod is uitgebreid, met veel klassiekers die de show stelen (de Margherita, Quattre Formaggi, Salame en Tonno zijn allen present zijn).

Pizzeria Burro e Salvia, Delistraat 16, Rotterdam

Pizzabar Vicini

Pizzabar Vicini is van dezelfde eigenaren als het Italiaanse buurtrestaurant Osteria Vicini in Kralingen (waar eveneens degelijke pizza’s worden gemaakt). Op het menu van de pizzabar overheerst — hoe kan het ook anders — pizza. Allemaal even smaakvol met verschillende soorten beleg en als laatste een laagje smeuïge mozzarella. Daarnaast kom je hier voor een Aperol Spritz met een plankje handgesneden prosciutto en olijven, goede wijnen, verrassende salades en het oude vertrouwde kippetje van de grill. Alles kan ook to-go meegenomen worden.

Pizzeria di Vicini, Lusthofstraat 2, Rotterdam

Panzerò

Panzerò is een bonus-restaurant in dit lijstje, want eigenlijk worden hier helemaal geen pizza’s geserveerd. Je eet hier Apuliaanse Panzerotti, wat verdacht naar pizza smaakt, maar er een beetje anders uitziet. Panzerotti is dubbelgevouwen deeg dat wordt gefrituurd met verschillende soorten vulling. In het zuiden van Italië, vooral in de regio Puglia, wordt er veel panzerotti op straat gegeten.

Panzerò, Botersloot 50a, Rotterdam

Pizzeria Angelo Betti

De Italiaanse Angelo Betti begon in 1922 als ijsverkoper op Rotterdam-Zuid. Sinds het bombardement (dat de eerste ijswinkel verwoestte) huist Betti aan de Schiekade. Vanaf de jaren ’80 worden er ook pizza’s gebakken. Ook nu staat er een Angelo Betti in de zaak, de kleinzoon van de oprichter. Sentiment is het eerste wat opvalt als je de zaak binnenstapt, want aan de muur hangen foto’s die de geschiedenis van de Betti’s weergeven.

Op de menukaart staan klassieke Italiaanse gerechten, maar een dertigtal pizza’s stelen de show. Een simpele pizza Margherita is precies zoals je hem verwacht: krokant, luchtig, met een goede laag kaas en verse toppings. Vergeet als dessert niet de traditionele tiramisu te bestellen.

Pizzeria Angelo Betti, Schiekade 6B, Rotterdam