De 9 domste plotgaten uit de filmgeschiedenis

Helaas komen plotgaten maar al te vaak voor, zelfs in een aantal hooggewaardeerde films.

Plotgaten kunnen het kijkplezier van een film goed verzieken. Natuurlijk kunnen mensen helemaal niet vliegen en kunnen dieren niet praten, maar als een film dat meent, dan kan ik me daar best in inleven. Gaan die vliegende mensen of pratende dieren echter tegen de logica van het verhaal in (en wordt er zodoende een plotgat gecreëerd), dan is dat ronduit ongeloofwaardig.

Ter verduidelijking: plotgaten (plotholes) treden op zodra de schrijver beslissingen neemt die niet consistent zijn met de voorgaande gebeurtenissen in het verhaal. Denk aan onwaarschijnlijk gedrag of handelingen van personages of uitspraken/gebeurtenissen die eerdere gebeurtenissen tegenspreken in de verhaallijn. Helaas komen plotgaten maar al te vaak voor, zelfs in een aantal hooggewaardeerde films.

De 11 beste Oscar-films aller tijden

Dit zijn de domste plotgaten in films, van romantiek tot aan sciencefiction. Belangrijk: dit artikel bevat een he-le-boel spoilers.

Gravity (2013)

Helaas zitten er wel meer plotgaten in Gravity, van de Oscar-winnende regisseur Alfonso Cua­rón. De meest opvallende is wanneer astronaut Kowalski (George Clooney) aan astronaut Stone (Sandra Bullock) vraagt hem los te laten in de ruimte, omdat het touw hen niet beide kan houden. Dat zou in het echt niet kunnen gebeuren, omdat ze zich allebei in dezelfde baan rondom de aarde bevinden. Eén simpele ruk zou hem weer terug naar haar doen zweven.

Armageddon (1998)

Lang verhaal kort: het had vele malen makkelijker geweest om astronauten te leren boren, dan om boorders astronaut te laten worden. Toen Armageddon-acteur Ben Affleck dit plotgat opmerkte, zei regisseur Michael Bay dat hij z’n mond moest houden.

The Karate Kid (1984)

De scheids die de eindwedstrijd in The Karate Kid overzag, merkte meerdere keren op dat een deelnemer de tegenstander niet in het gezicht mocht schoppen. Dat zou ten strengste verboden zijn. Later zien we echter hoe karate-kid Daniel met een ‘crane move’ zijn tegenstander recht in zijn gezicht schopt en daarmee het gevecht wint. Ehh, scheids?!

Star Wars (2005)

Als onderdeel van een heleboel andere plotgaten in de franchise Star Wars, is dit plotgat in Star Wars Episode III: Revenge of the Sith naar ons idee toch de opmerkelijkste. In de film leren we dat Obi-Wan Kenobi de taak op zich neemt om baby Luke Skywalker te beschermen van zijn vader. Zijn plan van aanpak? Door Luke’s geboortenaam te behouden en hem mee te nemen naar de thuisplaneet van Darth Vader himself. Lekker gewerkt, Obi-Wan.

The Shawshank Redemption (1994)

Kan iemand uitleggen hoe hoofdrolspeler Andy Dufresne de poster van Raquel Welch zo perfect over het gat in zijn gevangeniscel heeft weten te plakken, nadat hij door datzelfde gat was ontsnapt? Sommige kijkers speculeren dat de bovenste hoekjes van een poster wél van binnenuit vastgemaakt kunnen worden, maar de onderste twee niet. Al helemaal niet zo perfect als we in Shawshank zien. Het plotgat wordt uiteindelijk zelfs geparodieerd in een aflevering van Family Guy.

Lara Croft: Tomb Raider (2001)

Het ultieme doel van Lara Croft is om een betoverde driehoek te vernietigen, zodat de Illuminatie de duistere krachten van de driehoek niet kan gebruiken. De eerste helft van de driehoek weet Lara te bemachtigen in het eerste graf, waarna het de helft van de filmtijd duurt voordat ze de tweede helft van de driehoek weet te pakken. Maar… Lara, denk even na. Je had al één deel van de driehoek en de driehoek werkt niet als er één onderdeel van mist. Je had dat ene deel gewoon kunnen vernietigen, zonder de andere hoeken te hoeven vinden. Scheelt tijd!

Ocean’s Eleven (2001)

Ocean’s Eleven is een van de coolste overval-films (vooral in de 00’s), maar het heeft een nogal dom plotgat dat makkelijk over het hoofd wordt gezien. De kijker leert aan het einde van de film dat het neppe SWAT team het geld in de kluis verwisselde voor tassen met escort flyers. Maar de vraag is: hoe hebben ze die tassen daar in eerste instantie gekregen? Niemand uit het team draagt de tassen bij binnenkomst.

The Dark Knight (2008)

In de openingsscène van The Dark Knight rijdt een schoolbus door de muur van een bankgebouw. Daarna ‘vlucht’ the Joker door met de bus weg te rijden, verhult tussen andere rijdende schoolbussen. Toch heeft zijn bus een lading stof en brokstukken achter zich aan en niemand die hiervan opkijkt. Sterker nog: de bus was ongedeerd op het moment dat de politie arriveerde. Hoe kan een schoolbus die net door een muur heeft gereden geen schade hebben?

Titanic (1997)

Kom op, Jack had gewoon op die verdomme deur gepast.