De 5 boeiendste podcasts over sport en gezondheid

Inspiratie of hulp nodig om je fitness-doelen te behalen? Deze vijf podcast-makers helpen je op weg.

Beste podcast over fitness en gezondheid

Afvallen, aankomen, mindset, uitvoering. De een vertelt je dit, de ander vertelt je dat: het blijft zoeken naar de waarheid. De makers van deze podcasts doen gelukkig hun uiterste best om je van de beste informatie te voorzien.

1. The Jeff Nippard Podcast

Jeff is niet alleen een succesvoorbeeld, zo bewijst zijn fysiek, maar ook een wetenschapverslinder die de een na de andere fitness-mythe kraakt en je voorziet van de juiste informatie. In deze podcast-serie gaat hij het gesprek aan met de beste science based-coaches, onderzoekers en topsporters. Luister de podcast hier.

2. Kennis = Kracht Podcast

Deze Nederlandstalige podcast wordt gemaakt door MILO Performance and Education, een opleidingsinstituut voor Personal Trainers. Ook in deze podcast ligt de wetenschap aan de basis, aangevuld met de kennis van succesvolle trainers, coaches en atleten. De onderwerpen lopen uiteen van eetstoornissen bij mannen (applaus voor het aansnijden van dit taboe-onderwerp) tot het beklimmen van de hoogste bergen op aarde. Luister de podcast hier.

Progressieve overbelasting fitness

3. Australian Strenght Coach

Als je wil leren powerliften, dan is deze Australiër je man. In praktische taal en met goede voorbeelden legt hij uit hoe je De Grote Drie tot in de perfectie uitvoert: squat, bench press en deadlift. Van de warming up tot de positie van het lichaam tijdens het liften en het type schoenen dat je wel of niet moet dragen. Zelf squat dit monster 350 kilo (4 herhalingen), dus hij heeft ook de nodige ervaring. Klein detail: je vindt Australian Strenght Coach Alleen op YouTube.

4. Over Routines

We schreven het al eerder: gewoontes en routines liggen aan de basis van succes. In deze podcast legt Arie Boomsma uit waarom en gaat hij in gesprek met coaches, atleten en iedereen die iets zinnigs te zeggen heeft over de kracht van routines. Luister de podcast hier.

5. Neurotraining met Markus Schreyer

Deze Duitser heeft zich verdiept in neurowetenschappen en koppelt dat aan sport. Zo heeft hij ontdekt dat het lichaam aanzienlijk beter kan presenteren als we onze hersenen trainen met relatief simpele oefeningen. Logisch: elke beweging die we maken, begint in onze bovenkamer. En aangezien die hersenen nogal eendimensionaal en lui zijn geworden door de beeldscherm-cultuur, bewegen we dus ook minder. Helaas is de podcast van Markus Duitstalig, maar in deze specifieke aflevering legt hij de basis van zijn aanpak in het Engels uit. Luister de podcast hier.