Waarom Polen de wedstrijd óók naast het veld verloor

De Poolse bondscoach werd ook op een ander terrein verslagen door – wie had dat gedacht – Ronald Koeman.

Trener Michal Probierz is reacting during the UEFA Euro 2024 Group D match between Poland v Netherlands, at the stadium in Hamburg, Germany, on June 16, 2024. (Photo by Andrzej Iwanczuk/NurPhoto via Getty Images)

In het verslag van de poulewedstrijd van het Nederlands Elftal tegen Polen (2-1), had de Engelse krant The Guardian deze beschrijving bedacht voor de Poolse coach: “Michal Probierz, who in a beige three-piece suit looked primed to deliver a father‑of‑the‑bride speech.”

Was het een beige pak? Het leek eerder bruin. Maar het was inderdaad een pak geschikter voor een bruiloft dan voor een optreden als voetbalcoach.

De 51-jarige Probierz werd pas afgelopen september aangesteld als bondscoach van het Poolse elftal. Daarvoor had hij als coach een cv opgebouwd bij veel clubs in Polen, met een enkel uitstapje naar Griekenland – een cv dat indrukwekkender was in kwantitatieve dan in kwalitatieve zin. In ieder geval niet te vergelijken met dat van zijn Nederlandse evenknie. 

In het stadion in Hamburg, waar Ronald Koeman in 1988 zijn gat afveegde met het voetbalshirt van Olaf Thon, droeg de Nederlandse bondscoach een prettig donkerblauw poloshirt. De donkerte verbloemde de extra pondjes die de Groninger er inmiddels bij heeft gekregen.

Koeman droeg een even nette als comfortabele donkerblauwe broek, en zijn blote voetjes had hij in donkerbruine loafers gestoken. De witte zool gaf die loafer het sportieve tintje dat past bij de gelegenheid. Op de tribunes hadden de supporters voor hun accessoires overigens vooral gekeken naar Memphis Depay.

Het mooiste oranje-shirt aller tijden is niet oranje.

Maar dan de Poolse bondscoach! Probierz droeg dus dat beige/bruine pak van een stof die hoekig oogde. De jas was ruim opgemeten, evenals de revers van die jas. Onder de boord van het witte overhemd had Probierz een donkerblauwe das gestropt, zij het niet helemaal accuraat. Naarmate de wedstrijd vorderde en de coach almaar wilder gesticuleerde, ging de das ook steeds losser zitten.

Maar het pièce de résistance van het Poolse uniform was het gilet. Dat was in een andere tint bruin-beige gedacht dan het pak, waardoor het er optisch nogal mee botste. De ontwerper had er ook blauwe ruiten op gedacht, om het allemaal nog hectischer te maken. De wilde gebaren van de coach leken er nóg wilder door. Er gebeurde bij Michal Probierz heel veel op torso-hoogte.

De gedachte aan de vader van de bruidegom die een toespraak aflevert, zoals The Guardian het samenvatte, welde echter vooral op door de dubbele rij knopen op het bonte gilet. Maar liefst acht knopen telde het double breasted vest, waarvan Probierz overigens keurig de onderste open liet. Maar goed, dat maakte het slechts zeven procent minder potsierlijk.