De populairste F1-circuits volgens fans

Om alvast wat te verklappen: Circuit Park Zandvoort is op de 22ste plek geëindigd.

Entertainment
De 10 tofste buitenbioscopen van deze zomer
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Levenslessen van Armin van Buuren 
Door Arno Kantelberg

Welgevormde bochten, langgerekte DRS zones; een historische binnenstad of juist oneindige zandvlakte als omgeving… iedere F1-fan heeft zijn eigen voorkeur voor circuits. Touchcasino onderzocht welke Formule 1 circuits het populairste uit de bus komen, door het aantal Instagram hashtags van het bepaalde circuit te ranken.

Om alvast wat te verklappen: Circuit Park Zandvoort is op de 22ste plek geëindigd. Het welbekende Circuit van Monaco, waarvan je toch een plek in de top 10 zou verwachten, staat op plek 27 ⁠— ónder ons eigen Zandvoort. Monza, het circuit waar de meeste races zijn gehouden (71 races), heeft de 17e plek behaald. Verstappens favoriete circuit, het Belgische Spa-Francorchamps, is op de allerlaatste plek (de 80ste) geplaceert. De top 10 populairste F1-circuits vind je hier:

10 | Silverstone Circuit

Het Silverstone Circuit host sinds 1948 de Britse Grand Prix, en is samen met Monaco en Monza een circuit waar de meeste races op plaats hebben gevonden. Silverstone was voorheen een vliegtuigbasis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het Britse circuit in zowel Northamptonshire als Buckinghamshire ligt ongeveer 10 kilometer verwijderd van het Mercedes hoofdkwartier. Dankzij de historische bekendheid hadden we eigenlijk verwacht dat het circuit hoger uit zou vallen, maar Silverstone staat op de 10e plaats. (Op de hoofdfoto is het Silverstone Circuit te zien tijdens de Britse Grand Prix van 2018).

9 | Autódromo Hermanos Rodríguez

De Grand Prix van Mexico — oftewel het fan-feestje van Sergio Perez — wordt gehouden op het Autódromo Hermanos Rodríguez in Mexico Stad. Het opvallende circuit heeft een soort arena waar het gejuich van het publiek het geluid van de raceauto’s bijna overstemd. Dankzij het enthousiasme van het publiek staat het Autódromo op de 9e plaats, met 66.765 Instagram hashtags.

8 | Bahrain International Circuit

Verstopt tussen de eindeloze zandduinen van Bahrein ligt het Bahrain International Circuit. Het circuit in de toch ietwat controversiele oliestaat kent verschillende layouts, en heeft de laatste jaren meerdere Grand Prix (op verschillende layouts) gehost. De meest recente Grand Prix van Bahrein, op 5 maart 2023, heeft Verstappen gewonnen.

7 | Indianapolis Motor Speedway

Het Indianapolis Motor Speedway is met een capaciteit van 257.325 stoelen een van de grootste circuits ter wereld. Toen het circuit aan het begin van de vorige eeuw werd gebouwd, was het alleen een ovale baan. Tegenwoordig is er ook een binnencircuit dat is verbonden aan een deel van het ovale circuit. De laatste Grand Prix van Amerika werd er in 2005 gehouden.

6 | Sepang International Circuit

Het Sepang International Circuit in Kuala Lumpur opende in 1998 en legde met het ontwerp de basis voor de nieuwe, moderne Formule 1 circuits. Het heeft de Grand Prix van Malasië 19 keer mogen verzorgen, maar tegenwoordig wordt het circuit vooral gebruikt voor de MotoGP.

5 | Circuit Paul Ricard

Het Franse Circuit Paul Ricard staat op de 5e plaats van populaire F1-circuits. Op het circuit in het Zuid-Franse Le Castellet (aan de Côte d’Azur) werd tussen 1971 en 1990 en tussen 2018 en 2022 achttien keer de Grand Prix van Frankrijk georganiseerd.

4 | Mugello Circuit

In het Italiaanse Toscane, nabij Florence, ligt het klassieke Mugello Circuit. Alhoewel het lange tijd diende als ondergrond voor de MotoGP, deed het in 2020 voor het eerst intrede als F1-circuit.

3 | Circuit of the Americas

Het Circuit of the Americas is in oktober dit jaar het strijdtoneel van de Grand Prix van Amerika. Het is een baan die aan alle eisen voldoet: lange rechte stukken, snelle bochtencombinaties en langzame gedeelten — het circuit in Texas is voor ieder wat wils. Daarnaast wordt het ook nog eens gezien als een van de meest uitdagende circuits van dit seizoen. Dat belooft wat!

Lees meer: De krankzinnige logistiek achter een Formule 1-race

2 | Yas Marina Circuit

Het Yas Marina Circuit schijnt het meest dure F1-circuit ooit te zijn, en is tevens de op één na populairste baan. Het circuit in Abu Dhabi is voorzien van alle mogelijke faciliteiten, maar mist volgens de experts de magie van Formule 1. Zo werd door het ontwerp inhalen verdraaid lastig gemaakt, alhoewel hier in 2021 met een verbouwing verbeteringen in zijn gebracht.

1 | Suzuka Circuit

Het populairste F1-circuit is het Suzuka Circuit in Japan, met een verbazingwekkende 254.111 hashtags op Instagram. Sinds 1987 zijn hier 31 races gehouden en de eerst volgende Grand Prix staat gepland in september 2023. Suzuka is door de Nederlandse architect Johannes Hugenholtz ontworpen (in 1961) en was bedoeld als testcircuit voor Honda. Tijdens de vorige Grand Prix van Japan op het Suzuka circuit, in oktober 2022, behaalde Verstappen de eerste plek.

Entertainment
De 10 tofste buitenbioscopen van deze zomer
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Levenslessen van Armin van Buuren 
Door Arno Kantelberg