Dit is de populairste Hollywoodfilm uit jouw geboortejaar

Van Oscar-winnende films tot fan-favoriete filmreeksen, dit is de populairste film uit jouw geboortejaar.

Baby’s worden geboren, films verschijnen in de bioscoop. Wat dat met elkaar te maken heeft? Helemaal niets. Maar dat betekent niet dat het niet leuk is om te weten wat er in jouw geboortejaar het meest bekeken werd. Van Oscar-winnende films tot fan-favoriete filmreeksen, dit is de populairste film uit jouw geboortejaar.

1980: The Shining

De horrorfilm The Shining, met Jack Nicholson als krankzinnige schrijver, was in 1980 het gesprek van de dag. Zijn personage in de psychologische thriller is één van de populairste rollen van de acteur. De film leverde meer dan 44 miljoen dollar op.

1981: Raiders of the Lost Ark

Raiders of the Lost Ark was de eerste film in de Indiana Jones-reeks. Harrison Ford speelde de hoofdrol en de Star War-acteur bewees daarmee dat hij niet in één, maar in twee succesvolle reeksen kon acteren.

1982: E.T. the Extra Terrestrial

Stel: je hebt maar één film in 1982 gezien, dan heb je naar alle statistische waarschijnlijkheid E.T. the Extra Terrestrial van Steven Spielberg gezien. De film was niet alleen het debuut van de zevenjarige Drew Barrymore, ook de vriendschap tussen Elliot en E.T. blijft een memorabel acteerwerk.

1983: Scarface

Toen Scarface in première ging, werd het met controverse ontvangen. De pers was niet al te enthousiast door problemen tijdens de productie en de Cubaanse gemeenschap in Miami was niet blij met het verhaal. Toch lukte het de film om 65,9 miljoen dollar binnen te harken.

1984: Ghostbusters

In 1984 was Ghostbusters, de film over paranormale geestenjagers, de grootste film van de zomer. Anno 2022 is het nog steeds een iconische film — in 2016 is er zelfs een remake met vrouwen in de hoofdrol van gemaakt en eerder dit jaar natuurlijk een meer rechtstreeks vervolg met Ghostbusters: Afterlife.

1985: Back to the Future

Er was in de jaren tachtig geen gebrek aan films met tieners in de hoofdrol. En al is de concurrentie groot, Marty McFly, zijn vriend Doc Brown en hun DeLorean blijven de gouden standaard van jaren tachtig films.

1986: Ferris Bueller’s Day Off

Matthew Broderick heeft zijn filmcarrière te danken aan Ferris Bueller’s Day Off. De film met de legendarische openingsmonoloog (“Bueller? Bueller? Bueller?”) blijft tot op vandaag een favoriet van de fans.

1987: Lost Boys

Toen Lost Boys in 1987 in première ging, zorgde het bijzondere subgenre van de film (komedie én horror) voor een nieuwe stroming films in Hollywood. De film, met in de hoofdrol Kiefer Sutherland, deed het niet alleen toen uitermate goed, het is vandaag nog steeds een cultklassieker.

1988: Die Hard

In 1988 werd de wereld geïntroduceerd aan John McClane in Die Hard en sindsdien is kerst nooit meer hetzelfde. De film met Bruce Willis is net zoveel actie als kerstsfeer. Kan niet beter.

1989: Batman

Fans van de superheld hadden geluk toen Michael Keaton en Jack Nicholson de beeldbepalende rollen in Batman aannamen. De film uit 1989 wordt door veel Batman-fans als dé favoriet gezien.

1990: Home Alone

Macaulay Culkin smolt menig hart toen hij als Kevin McCallister in Home Alone speelde. De film is vandaag de dag nog steeds één van de populairste kerstfilms.

1991: The Silence of the Lambs

Toen het goedverkochte boek The Silence of the Lambs van Thomas Harris in 1991 werd verfilmd, werd het de populairste film van het jaar. Met dank aan de acteurs Anthony Hopkins en Jodie Foster had het ook succes bij de Academy Awards in 1992.

1992: Basic Instinct

Alhoewel de erotische thriller dankzij de lange en expliciete seksscenes een R-rating had, werd Basic Instinct een enorme hit. De film met Sharon Stone en Michael Douglas behaalde 352,9 miljoen dollar in de box office en werd daarmee één van de populairste films van de jaren negentig.

1993: Jurassic Park

Steven Spielberg’s Jurassic Park is gebaseerd op het gelijknamige science-fiction boek van Michael Crichton. De film was een groot succes en heeft vijf opvolgers gekregen. De zesde opvolger op de Jurassic-franchise heet Jurassic World: Dominion en verschijnt dit jaar in de bioscopen.

1994: Pulp Fiction

Pulp Fiction leverde een hoop succes voor Quentin Tarantino op, die de film schreef en regisseerde. Dit gold ook voor de acteurs Uma Thurman, John Travolta en Samuel L. Jackson. Een cultklassieker die niet meer uit de filmwereld is weg te denken.

1995: Braveheart

Er zijn weinig mensen die nooit van Braveheart hebben gehoord. Het is de debuutfilm van regisseur Mel Gibson, en de regisseur won met Braveheart de Oscar voor Beste Regisseur. Een bijzonder binnenkomertje dus.

1996: Fargo

Zowel Frances McDormand als William H. Macy spelen in dit verhaal over een ontvoering die foutloopt. Fargo staat bekend om z’n donkere humor en bijzondere accenten. Toen de zwarte komedie uitkwam, werd het een instant succes. Ook won het de Academy Award voor Best Original Screenplay.

1997: Titanic

Titanic was de meest winstmakende film in de filmgeschiedenis, tot regisseur James Cameron zijn eigen record in 2009 verbrak met Avatar. Alhoewel het record dus niet meer staat, blijf het liefdesverhaal van Kate Winslet en Leonardo DiCaprio tijdloos.

1998: Saving Private Ryan

Saving Private Ryan wordt gezien als één van de beste oorlogsfilms van de afgelopen decennia. De film is geregisseerd door Steven Spielberg en heeft onder andere Tom Hanks in de hoofdrol. Het vertelt het verhaal van een groep soldaten die de opdracht krijgen om de enige nog levende zoon van een familie thuis te brengen van de Tweede Wereldoorlog.

1999: Fight Club

We willen je wel over Fight Club vertellen, maar dan zouden we de eerste regel van Fight Club breken. Wat wel verteld mag worden: de film uit 1999 met Brad Pitt en Edward Norton in de hoofdrol, heeft wereldwijd meer dan 100 miljoen dollar opgebracht.