Dit zijn de populairste genderless geuren

Steeds meer parfums zijn er zowel voor hem als haar. Scheelt weer ruimte in de badkamer.

Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie
Onderhoud
Dit kun je doen tegen scheerirritaties
Door Redactie

Verschil tussen mannen- en vrouwengeuren wordt pas zo’n honderd jaar gemaakt. Daarvoor waren parfums uniseks. En ook nu weer zijn genderfree/genderless geuren, zeker in de nichemarkt, enorm in opkomst.

Maar wat zijn de populairste genderless geuren wereldwijd? De Engelse site Hey Discount heeft er onderzoek naar gedaan. Ze namen niet de verkoopaantallen als uitgangspunt, maar de populariteit van een geur op social media zoals TikTok, het aantal zoekopdrachten op Google Search en het aantal hashtags op Instagram.

Hieronder de genderfree/genderless/uniseks top 5. Tom Ford duikt twee keer op en de eerste uniseks besteller ooit – in 1994 – staat er ook in. Niet zo van het delen? De meest populaire mannengeuren vind je hier en hier.

Zoals dat hoort bij een countdown beginnen we met de vijfde plek en tellen we door naar de nummer één… 

#5 Black Orchid door Tom Ford

Deze oriëntaalse geur werd uitgebracht in 2006 en is gemaakt door David Apel en Pierre Negrin. Je ruikt onder meer truffel, gardenia, jasmijn, vanille en wierook. Warm, kruidig, tikje mannelijk en houdt heel lang aan.

#4 Santal 33 door Le Labo

Deze geur is geïnspireerd op het beeld dat je kent uit Amerikaanse westerns; een man en zijn paard voor het houtvuur op een grote vlakte. Santal 33 bevat kardemon, iris, violet en ambroxan, maar ook muskus en leerachtige noten. En deze mix geeft dit parfum een uniseks karakter. Santal 33 werd uitgebracht in 2011. De parfumeur is Frank Voelkl. De geur is veruit het meest succesvolle parfum van Le Labo.

#3 Oud Wood door Tom Ford

Hout van Oud is één van de meest zeldzaamste en dus dure ingrediënten voor parfums. In deze geur wordt de houtsoort gecombineerd rozenhout, sandelhout, vetiver en amber. Volop hout dus. Oud Wood werd uitgebracht in 2007. De parfumeur achter dit parfum is Richard Herpin. Krachtig spul!

#2 CK One door Calvin Klein

Deze bestseller werd uitgebracht in 1994. CK One is gecreëerd door Alberto Morillas en Harry Fremont. Erin verwerkt zijn citroen, viooltjes, cederhout en fresia, Meteen na de lancering was het al een wereldwijde hit: in de VS alleen al bracht de geur in de eerste tien dagen na de lancering al vijf miljoen dollar op. De geur heeft een eigen Wikipedia-pagina!

#1 Baccarat Rouge 540 door Maison Francis Kurkdjian

Francis Kurkdjian

Oriëntaalse, bloemige geur voor dames én heren. De topnoten zijn saffraan en jasmijn, amber vind je in de hartnoten terug en de basis bestaat onder meer uit cederhout. Het geheel is warm en een tikje kruidig. Kurkdjian werkt niet alleen voor zijn eigen geurhuis Maison Francis Kurkdjian, hij is ook verantwoordelijk voor alle geuren van Dior. Hij heeft een lange staat van dienst: hij was het ook die Le Male van Jean Paul Gaultier creëerde.

Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie
Onderhoud
Dit kun je doen tegen scheerirritaties
Door Redactie