De populairste Amerikaanse tv-serie uit jouw geboortejaar

Alhoewel tv-kijken door de jaren heen is veranderd, blijven de meest populaire tv-series tijdloos.

Entertainment
1990: Dutch writer and artist Jan Cremer and friend (Photo by BSR Agency/Gentle Look via Getty Images)
Nooit meer de flipstand
Door Arno Kantelberg
Entertainment
De meest bijzondere samples in de muziek – Deel 1...
Door Redactie

Vroeger – toen streamingdiensten nog een onbekende waren – moest je aardig wat toewijdingsvermogen hebben om je favoriete serie te volgen. Wekelijks werd je verplicht om op een bepaalde dag en tijdstip klaar te zitten voor de tv. Ah, de goede oude tijd. Alhoewel tv-kijken door de jaren heen is veranderd, blijven de meest populaire tv-series tijdloos. Of je ze live hebt gezien of nu pas voor het eerst ontdekt, die zijn de meest populaire tv-series uit de laatste twintig jaar van het vorige decennium.

Lees meer over de populairste Hollwood-film uit jouw geboortejaar

1979: All in the Family

De Bunkers uit All in the Family vormden een scherp contrast tegenover families in sitcoms zoals Happy Days of The Brady Bunch. Men herkende hun eigen imperfecte familie in de serie, wat tot een blijvende impact in de televisiegeschiedenis leidde.

1980: Charlie’s Angels

Farrah Fawcett, Jaclyn Smith en Shelley Hack waren de originele angels; een groep knappe vrouwen die missies voor hun mysterieuze baas Charlie uitvoerden. De serie startte in 1976, had een paar topjaren binnen televisieland, en eindigde begin jaren tachtig.

1981: M*A*S*H

De komedieserie over een medisch team in het leger tijdens de Koreaoorlog, werd een hit in de jaren zeventig en bestaat uit 11 seizoenen. Nu de echte vraag: was jij een Hawkeye of een Radar?

1982: Knight Rider

De jaren tachtig waren soms een beetje… fout. Het bewijs: Knight Rider, de show van David Hasselhoff. In de serie zag je hoe agent Michael Knight met behulp van zijn robotauto het onrecht in Amerika tegenging.

1983: Cheers

Cheers staat, sinds het begin jaren tachtig in première ging, bekend als de sitcom met een van de beste casts ooit. De serie was populair tot aan eind 1993 (toen het stopte) en was het beginpunt van de carrières van Kirstie Alley, Woody Harrelson, Ted Danson en Kelsey Grammar.

1984: Miami Vice

Miami Vice was niet alleen een tv-serie over twee undercover detectives, het was een lifestyle. De gedurfde outfits van sterren Don Johnson en Philip Michael Thomas hadden jarenlang een invloed op de modetrends. De show draaide tot 1990, maar was vooral populair in de jaren tachtig.

1985: The Dukes of Hazzard

The Dukes of Hazzard heeft in de zes jaar tijd dat het draaide een definitieve stempel achtergelaten in de popcultuur. We kennen Bo, Luke en Daisy Duke nog steeds. De eindeloze avonturen van het drietal waren zo populair dat er in 2005 een verfilming van de serie kwam, met in de hoofdrollen Seann William Scott, Johnny Knoxville en Jessica Simpson.

1986: The A-Team

Mr. T, Dirk Benedict, George Peppard en Dwight Schultz vormden samen The A-Team. Vier ex-special forces officieren die gezamenlijk de militaire politie moesten ontlopen. De serie bleef vijf seizoenen draaien en werd in 1987 stopgezet.

1987: Married… with Children

Married… with Children ging in 1987 in première en draaide 10 jaar. Ed O’Neill speelde Al Bundy, de stereotyperende ex-football speler die een hekel heeft aan zijn leven. Inclusief de altijd charmante Christina Applegate.

1988: Magnum P.I.

Tom Selleck heeft in Magnum P.I. eigenhandig de snorren-trend op de kaart gezet. De serie gaat over een privé detective in Hawaii en bleef voor acht seizoenen in de lucht.

1989: Who’s the Boss?

In 1989 — toen ‘ie op z’n populairst was — bestond de populaire tv-serie Who’s the Boss vijf jaar. De ruzies tussen Tony Danza’s en Judith Light’s personages waren voor de fans meer dan genoeg bevredigend kijkmateriaal.

1990: Seinfeld

Seinfeld was in de jaren negentig de grootste tv-serie op de Amerikaanse tv-zender NBC. De sitcom ging over vier vrienden die leefden, werkten en dateten in New York. Het meesterwerk van stand-up comedian Jerry Seinfield leverde een aantal onvergetelijke, hilarische momenten op.

1991: Baywatch

Het concept van Baywatch was simpel: lekkere lifeguards die over het strand rennen. De serie draaide 11 (!) jaar lang en een aantal van de bekendste Hollywood-sterren speelden in de serie, waaronder David Hasselhoff en Pamela Anderson.

1992: Law and Order

Onderhand zijn er ontelbare spin-offs van Law and Order gemaakt, maar de serie die het allemaal begon, verscheen in 1992.

1993: The X-Files

David Duchovny en Gillian Anderson speelden van 1993 tot 2003 FBI agenten in The X-Files. Deze sciencefiction was de langslopende serie in zijn genre.

1994: Friends

Friends verscheen in 1994 op de Amerikaanse tv-zender NBC en was gelijk een succes. Het verhaal van de zes New Yorkse vrienden is een van de succesvolste tv-series in de televisiegeschiedenis — wat de hoofdrolspelers uiteindelijk 1 miljoen Amerikaanse dollars per aflevering in het laatste seizoen opleverde.

1995: The Simpsons

De animatie-serie The Simpsons volgt Homer en Marge Simpson en hun twee kinderen in hun woonplaats Springfield. De serie verscheen in 1989 en groeide uit tot de langstlopende animatie-serie ooit, waarvan het meest recente seizoen verscheen in 2020.

1996: The Fresh Prince of Bel-Air

Laten we eerlijk zijn, ben je een kind uit de jaren negentig als je de tekst van het openingsnummer van The Fresh Prince niet kent? De iconische komedie was het begin van de carrière van Will Smith.

1997: South Park

South Park verscheen in 1997 en werd, dankzij de botte humor over controversiële actualiteiten, gelijk een succes.

1998: That ’70s Show

That ’70s Show was een nostalgische terugblik op de jaren zeventig. De show volgt een groep tieners in Wisconsin en heeft sterren als Ashton Kutcher, Wilmer Valderrama, Topher Grace, Danny Masterson, Laura Prepon en Mila Kunis groot gemaakt.

1999: The Sopranos

In 1999 was The Sopranos dé serie om te kijken. Het drama over een criminele baas in New Jersey bleef zes seizoenen in de lucht en heeft vandaag de dag nog steeds een groot aantal fans.

2000: The West Wing

Vanaf 2000 ging de focus van tv-series over op serieuzere onderwerpen, met als een van de grootste successen The West Wing van Aaron Sorkin. Gedurende de zes seizoenen ontving de cast meerdere prijzen.

Entertainment
1990: Dutch writer and artist Jan Cremer and friend (Photo by BSR Agency/Gentle Look via Getty Images)
Nooit meer de flipstand
Door Arno Kantelberg
Entertainment
De meest bijzondere samples in de muziek – Deel 1...
Door Redactie