De opmars van de Pornstar Martini cocktail

Het is wellicht niet de meest gedistignieerde naam voor de cocktail, maar de Pornstar Martini cocktail doet wat de bedenker voor ogen had: provoceren. De moderne klassieker werd bedacht door Douglas Ankrah in de Londense Lab Bar, zo rond de milleniawisseling. Ankrah stelde zich voor hoe pornosterren de passievolle passievrucht cocktail zouden drinken, en zo geschiedde de naam. Tegenwoordig wordt de cocktail ook wel de Passion Martini genoemd, om onnodige provocaties uit de weg te gaan. Wij houden ’t gewoon bij de Pornstar Martini.

De Pornstar Martini is hartstikke populair; tonic-producent Fentimans ondervond dat de cocktail op twee cocktails na het populairst ter wereld is. Ook Het Parool meent de cocktail steeds vaker te signaleren in Amsterdamse cocktailbars. (Het artikel samengevat: bij Mr Porter, Law & Order, Pulitzer’s Bar, Super Lyan, Door74 en Bar TwentySeven drink je de beste Pornstar Martini’s in Amsterdam).

De cocktail bestaat uit vanillewodka, passievruchten-likeur, passievruchtenpuree en limoensap. Het drankje wordt geserveerd in een ijskoud martiniglas, waar de tweede helft van de naam aan te danken is. Traditiegetrouw wordt er een klein glaasje champagne (of een goedkopere bubbel) naast de Pornstar Martini geserveerd, dat als eerste gedronken dient te worden.

Cocktails maken? Dit zijn onze favoriete cocktail recepten

Pornstar Martini cocktail recept

Ingrediënten

Voor één Pornstar Martini

  • 30 ml vanillewodka
  • 25 ml passievruchten-likeur, zoals Passoã
  • 1 passievrucht
  • 10 ml limoensap
  • IJsblokjes

Bereidingswijze

Snij de passievrucht door de helft. Lepel uit één helft de passievruchtstukjes en houd apart. Doe de limoensap, wodka, Passoa en passievruchtstukjes in een met ijs gevulde cocktailshaker en shake tot je shaker beslaat. Schenk de cocktail door een zeefje (zonder ijs) in een martiniglas. Garneer de cocktail met de andere passievruchthelft. Serveer een shotglaasje champagne of prosecco naast de Pornstar Martini.