Porsche maakt opnieuw kennis met 911-Dakar

Na bijna 10 jaar is de 911 Dakar eindelijk aanstaande.

In 2012 onthulde Porsche zijn unieke 911 Vision Safari-concept – een unieke offroader gebaseerd op het 991-platform. De ongelooflijk warme ontvangst die het concept kreeg, zou de autobouwer uit Stuttgart er uiteindelijk toe aanzetten om langzaamaan te beginnen met de ontwikkeling van een limited edition 911 offroader-productiemodel.

https://www.youtube.com/watch?v=zmADLllSxOE

En na bijna tien jaar ontwikkeling worden we nu getrakteerd op de allereerste beelden van wat Porsche de 911 Dakar heeft genoemd.

Met een naam die een eerbetoon is aan Porsche’s Dakar-winnende 911 uit 1984, bouwt deze nieuwe uiterst capabele 911-variant voort op Porsche’s off-road erfenis. Dit model uit de 992-generatie heeft niet alleen een liftkit (tot 170 km/u!), crashbescherming, een imperiaal en offroad-wielen gekregen, maar de 911 Dakar heeft ook een groot deel van de rest van het voertuig speciaal geoptimaliseerd voor rijden op elk terrein.

Compleet tot aan het ABS, dat is afgesteld voor gebruik op grind. Hoewel aanvullende details schaars zijn, verwachten we ook dat Porsche de 911 Dakar zal voorzien van een meer geavanceerde versie van zijn vierwielaandrijving.

Zeggen dat Porsche de 911 Dakar op de proef heeft gesteld, zou een enorm understatement zijn, aangezien het aanstaande model al bijna 500.000 kilometer aan veldtesten heeft afgelegd, waaronder bijna 10.000 kilometer in verschillende slopende offroad-omstandigheden, van vuil en sneeuw tot zand. We stellen ons ook voor dat de 911 Dakar zal profiteren van de lessen die zijn geleerd in het recente project van Porsche, waarbij het bedrijf een paar gemodificeerde 911 off-roaders naar de top van Ojos del Salado, Chili stuurde – de hoogste vulkaan ter wereld.

Hoewel prijzen nog moeten worden onthuld, heeft Porsche aangekondigd dat zijn 911 Dakar-model tijdens de LA Autoshow voor het eerst in person wordt gepresenteerd. Vanaf maart 2023 staat de tot 2.500 stuks gelimiteerde offroad 911 bij de Porsche Centers. Hieronder nog even wat nostalgisch beeld van het origineel.