Een moment in tijd – Porsche Racing 1963-1988

Weer een fotoboek? Yep, één die het raceverleden van Porsche viert, vastgelegd door zijn grootste bewonderaar.

Met Taschen’s Porsche Racing Moments brengt fotograaf Rainer W. Schlegelmilch een indrukwekkende reis door de fascinerende wereld van de Porsche langeafstandsraces. Het boek is gelimiteerd tot 962 stuks.

De gerenommeerde fotograaf en Porsche-liefhebber neemt je mee op een nostalgische reis door de tijd die begint in 1963 en duikt in het gouden tijdperk van de autosport.

De gelimiteerde Collector’s Edition met individuele nummering en handtekening van de auteur, maakt vooral indruk door de adembenemende beelden en boeiende verhalen die het vertelt. De fotograaf begon zestig jaar geleden met fotograferen tijdens autoraces. Van Formule 1 (zoals op het openingsbeeld hierboven) en Le Mans, tot aan de Targa Florio. Zijn werk zijn unieke getuigenissen en een reis door de autosportgeschiedenis.

Want Schlegelmilch had ze allemaal voor zijn lens: Graham Hill en Jackie Stewart, Niki Lauda en Michael Schumacher. Hij lag op de loer in Le Mans, hurkte neer op de Nürburgring en zwierf door de paddock van Monza. Hij concentreerde zich op Ferrari, Lotus, McLaren en Porsche. Maar, áltijd Porsche.

Ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van het automerk heeft Schlegelmilch nu een prachtig geïllustreerd boek samengesteld met zijn meest spectaculaire Porsche-foto’s van de afgelopen 60 jaar. Porsche Racing Moments is een 356 pagina’s tellend, zes kilo zware erfenis van zijn buitengewone gevoel voor het perfecte moment om af te drukken.

Het geïllustreerde boek is ook een reis door de tijd. Porsche-fan Schlegelmilch – de inmiddels 82-jarige reed in zijn privéleven meerdere 911’s – had altijd een speciaal oog voor de racers uit Zuffenhausen. Voor prototypes zoals de 550, 718 of 907 uit de jaren 60. En dan natuurlijk voor de Porsche 917, die radicale racewagen met luchtgekoelde twaalfcilindermotor die aanvankelijk als onbestuurbaar werd beschouwd, maar die in 1970 door het briljante coureursduo Hans Herrmann en Richard Attwood werd getemd en naar Porsche’s eerste algemene overwinning van Le Mans.

Hoewel Schlegelmilch een commercieel boek maakte ter gelegenheid van Porsche’s 75ste verjaardag, is zijn kunst duidelijk. Hij wilde geen fotoreporter worden, maar fotograaf. Dat blijkt vooral toen hij de destijds steeds populairder wordende zoomlenzen gebruikte om dynamiek zichtbaar te maken.

Porsche Racing Moments – Rainer W. Schlegelmisch
Prijs: €850