Porsche viert 75 jaar met toekomstvisie

Een eerbetoon aan de mythische Porsche 356. En een voorschot op de Porsche van morgen.

De Porsche Vision 357 laat ons zien hoe een legendarische 356 eruit zou hebben gezien als hij in 2023 was bedacht. Ook is de Porsche ontworpen om de 75ste verjaardag van de Duitse autobouwer te vieren en ja, hij maakt zijn belofte duidelijk waar.

De concept-car is geïnspireerd door de Porsche 356 uit 1948, het eerste voertuig met Porsche-embleem.

De Vision 357 is het resultaat van volledige creatieve vrijheid, waarbij de ontwerpers niet hoefden te denken aan veligheidswetten of economische beperkingen. Deze auto is daarom meer een oefening in stijl en design. Maar… grote kans dat je elementen op toekomstige Porsches zult terugzien.

Verjaardagscadeau

Porsche’s Vice President Style Michael Mauer: “We hebben een heel speciaal verjaardagscadeau gecreëerd in de vorm van de Porsche Vision 357, één die de 356 als basis gebruikt om het belang van ons design-DNA te onderstrepen. Een poging om verleden, heden en toekomst te combineren.”

Het design van de Porsche 357 Vision valt op door zijn mix van sportiviteit en elegantie. We zien hem in de enige beschikbare kleur – metallic grijs – met blauwe en rode sportemblemen die herinneren aan het jubileum. Vooraan zien we geïntegreerde LED-koplampen met een vierdelige ronde vorm, klassiek Porsche maar ook futuristisch.

Dan zijn er verschillende elementen die een waar eerbetoon zijn aan de bijna mythische 356. Een woord dat tegenwoordig te vaak wordt gebruikt, maar hierbij toegestaan is. Neem de rode draadstangen op de motorkap en de magnesium wielen met zichtbare moeren – sterk geïnspireerd door het eerste Porsche-model, maar met een veel moderner ontwerp.

Zes-in-lijn

Aan de achterzijde zien we een groot panoramisch glas met daaronder een detail dat herinnert aan de achtergrille van de 356. Kijkend naar de 357, ondanks zijn futuristische uiterlijk, beseffen we meteen dat het een Porsche is. Deze auto leent dan ook veel van de Porsche Cayman, die als uitgangspunt diende voor het bouwen van de geëvolueerde versie van de 356.

Futuristische toevoegingen zijn het gebrek aan spiegel die worden vervangen door kleine camera’s die zichtbaar zijn via schermpjes op de zijdeuren. Maar in tegenstelling tot bijna elke andere conceptauto die we tegenwoordig zien, is de Porsche 357 geen elektrische auto. Maar loopt met een zes-in-lijn, die dan weer werkt met e-fuels.

Kortom, de Porsche Vision 357 is een concept-car die ons wil laten zien hoe een 356 er vandaag uit zou zien, en dat doet hij op basis van de Porsche Cayman. Zoals bij alle conceptauto’s, kun je de komende jaren designelementen van de 357 in toekomstige Porsche-modellen terugzien.