De Portonic cocktail is de coolste variant op de gin-tonic

Een nieuwe variatie op de oh-zo populaire gin-tonic.

Met warm weer is verkoeling essentieel. De ultieme dorstlesser is uiteraard een koud biertje, maar mocht dat (op de een of andere manier) gaan vervelen of mocht je toe zijn aan iets feestelijker, dan is de witte port-tonic ⁠— ook bekend als de portonic ⁠— de ideale cocktail. De portonic cocktail is overgewaaid vanuit Portugal, het land waar de witte (en de populairdere rode) port zijn origine kent.

Port staat bekend als zoete wijn met een iets hoger alcoholpercentage dan doorgaanse wijn. Dit komt omdat de wijngisting vroegtijdig wordt gestopt door het toevoegen van de alcoholische drank aguardiente (vergelijkbaar met brandy). Daardoor worden niet alle suikers omgezet in alcohol en blijft er een zoetere smaak achter. Toch kan hiermee gespeeld worden, zo zijn er ook droge witte porten. Deze worden minder zoet omdat de wijnalcohol wordt toegevoegd op een later moment van het gistingsproces.

De Igreja do Carmo kerk in Porto, Portugal.

Witte port wordt uitsluitend gemaakt van witte Portugese druiven en de drank is er in verschillende smaken. Dit zijn voor de meeste wijndrinkers redelijk onbekende soorten druiven, zoals códega, malvasia fina, esgana cão, gouveio, rabigato en verdelho. Port is een beschermde naam: volgens EU-wetgeving mag portwijn alleen worden gemaakt volgens een vastgesteld productieproces en van een bepaald soort druiven. Voldoet een portwijn niet aan deze eisen, dan mag een wijn officieel geen portwijn worden genoemd.

Liever een andere cocktail maken? Meer cocktail recepten vind je hier

Recept: Portonic cocktail

Witte port heeft dus een wat zoetere smaak. In de portonic cocktail balanceert de tonic deze zoetigheid mooi uit met zijn ietwat bittere nasmaak. De portonic is een nieuwe variatie op de oh-zo populaire gin-tonic en, als je niet te zuinig doet met ijsblokjes, een verfrissende en dorstlessende (zomer)cocktail. 

Ingrediënten

Voor één Portonic cocktail.

  • 50 ml witte port (van bijvoorbeeld Graham’s)
  • 100 ml tonic
  • Schijfje citroen
  • Muntblaadjes
  • IJsklontjes

Bereidingswijze

Doe een paar ijsklontjes in een (tumbler) glas en schenk er 50 ml witte port bij. Voeg 100 ml tonic toe en roer de twee dranken rustig door elkaar. Garneer met een schijfje citroen en een paar blaadjes munt.