De postzegel waar we allemaal op hebben gewacht

Run to the hills! Oh nee, ren naar het postkantoor. De Iron Maiden-zegels zijn gearriveerd.

Iron Maiden postzegel

De Britse PTT heet Royal Mail, en net als ons eigen Staatsbedrijf der Posterijen geven de Britten om de zoveel tijd postzegels uit met een bijzondere opdruk. 

In de serie muzikale helden introduceert de Royal Mail op 12 januari een set postzegels gewijd aan hardrockband Iron Maiden. In de afdeling rockmuziek kregen eerder al The Beatles, The Rolling Stones, Pink Floyd en Queen een dergelijk eerbetoon. 

Iron Maiden ken je van hits als Run to the Hills, Wasted years, Stranger in a strange Land en natuurlijk deze. Maar de band is vooral de onverwoestbare pijler onder de Britse heavy metal. Zegt de Royal Mail in een persbericht: “Slechts weinig bands in de geschiedenis van de rockmuziek kunnen als echte legendes worden bestempeld, maar dat geldt wel voor Iron Maiden.”

Iron Maiden postzegels

De band zelf laat op de eigen website weten dat ze “sprakeloos” zijn en “bijzonder trots”. Over de postzegels zelf zegt bassist en oprichter Steve Harris: “Ze zien er super uit en ik vind dat ze de essentie en energie van Maiden echt goed weergeven.” 

In mei van dit jaar start Iron Maiden met de Future Past Tour. Op 11 juli treden ze op in Ziggo Dome, Amsterdam.

De set bestaat uit twaalf postzegels. Acht ervan zijn bedrukt met foto’s van optredens van Iron Maiden. Op de zegels zelf staat het jaartal en de locatie van het concert vermeld (een Nederlands optreden zit er helaas niet tussen).

Op de overige vier postzegels zien we Eddie, de macabere mascotte die vanaf het debuutalbum in 1980 elke hoes van Iron Maiden siert. Eddie is, zoals de band aangeeft op hun website, een pop cultural icon in his own right. De eerste albumhoes met Eddie is door de Royal Mail ook omgetoverd tot postzegel, een ter waarde van £ 1,85.

De band die in de Verenigde Staten ooit werd beschuldigd van satanisme, heeft nu een eigen postzegelset. Eddie op een officiële postzegel… wie had dat kunnen denken. Is het een signaal van de totale acceptatie van heavy metal? Of de totale verburgerlijking van een ooit gevreesd muziekgenre. Hoe dan ook, zo’n zegel staat weer eens anders op de valentijnskaart die je volgende maand gaat versturen.

Op 12 januari komen de postzegels op de markt. Via de webshop van Royal Mail kun je ze alvast bestellen.