Energie nodig voor een training? Pre-workout is (niet) het antwoord

Iedereen die ooit pre-workout heeft genomen, weet dat het iets doet. Is het daarentegen ook nuttig om te nemen?

Onderhoud
Fitfluencers
Fitfluencers: een vloek of een zegen?
Door Redactie
Onderhoud
rode peper
Van pittig eten leef je langer 
Door Arno Kantelberg

Pre-workout. De naam zegt het al: een supplement dat je energieniveau naar grote hoogtes tilt en zelfs je prestaties verbetert. Althans, als we de marketeers mogen geloven die pre-workouts aan de man brengen.

Dat doen ze overigens niet onberispelijk: alleen de wereldwijde markt voor pre-workouts is op jaarlijkse basis goed voor 15 miljard dollar. Je zou zeggen dat al het geld dat aan dit poedertje wordt uitgegeven de moeite waard is en daadwerkelijk iets oplevert, toch?

Waar voor je geld

Iedereen die ooit pre-workout heeft genomen, weet dat het iets doet. Je energieniveau stijgt, je uithoudingsvermogen verbetert en je ervaart zelfs een krachttoename. Best nuttig dus, alleen schuilen er een paar addertjes onder het gras.

Bovenaan de lijst staat het feit dat vrijwel de volledige werking van pre-workout te danken is aan de meest gebruikte stimulans op aarde: cafeïne. Zonder cafeïne geen pre-workout, zo simpel is het.

De oplettende pre-workout gebruiker weet dat het etiket op het potje volstaat met talloze ingrediënten. Van creatine tot BCAA’s en tientallen exotische plantenextracten waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord. Een deel van die ingrediënten kan een toegevoegde waarde vormen voor je prestaties, maar niet in de vorm van een pre-workout.

Dit is enerzijds te verklaren omdat de dosis van de specifieke supplementen die wél nut hebben veel te laag is om impact te maken. Daarnaast is de dosis niet alleen te laag, maar moet je het supplement, zoals creatine, op dagelijkse basis nemen. Tenzij je bij de 1 procent van de wereldbevolking hoort die dagelijks traint én pre-workout neemt, gaan we er vanuit dat dit niet voor jou geldt.

Koffie en sport

Het nut van cafeïne

Pre-workout is dus niks anders dan een veel te duur potje met cafeïne en tientallen andere ingrediënten waar je niks aan hebt of die in een veel te lage dosis verwerkt zijn. Een goedkopere (en voor velen ook een appetijtelijkere) oplossing voor hen die een externe stimulans voor een training willen nemen, is – je raadt het nooit – koffie. Dubbele espresso en gaan! Minder chique en gezond zijn energiedrankjes, maar het effect is hetzelfde. Ook cafeïne-supplementen doen wat nodig is en zijn veelal een stuk goedkoper dan pre-workouts (want: minder marketing).

Dat een stevige bak koffie je op scherp zet weten we allemaal, maar voegt het zwarte goud ook iets toe aan je prestaties in de sportschool? Jazeker!

Zo kan het uithoudingsvermogen met 2 tot 4 procent stijgen wanneer er cafeïne is genuttigd. De krachttoename door cafeïne kan zelfs oplopen tot 7 procent! Ook fijn: het gevoel van verslapping neemt minder snel af wanneer je een uur voor je training een bak koffie naar binnen slurpt. And last but not least: vechtsporters zijn aanzienlijk aanvallender onder de invloed van cafeïne.

Doe er dus je voordeel mee, maar kijk ook uit voor de nadelen van cafeïne! En vergeet vooral niet dat de beste pre-workout bestaat uit een gezonde levensstijl: weinig stress, voldoende slaap en een gezond dieet.

Onderhoud
Fitfluencers
Fitfluencers: een vloek of een zegen?
Door Redactie
Onderhoud
rode peper
Van pittig eten leef je langer 
Door Arno Kantelberg