Is preppy het formele tegengif voor de stoere streetwear?

Al die streetwear om ons heen vraagt om een formele tegenstoot. Enter Preppy 2.0.

kenzo parijs catwalk fall winter 2022

De thermometer waarmee je de populariteit van een trend meet, heet Google Search. Aan het einde van het vorig kalenderjaar werd er online een kwart minder gezocht naar streetwearmerken als Yeezy en Vetements. Tegelijkertijd beleefde het klassieke preppy-merk Ralph Lauren een groei van 238 procent!

De ironie daarvan is bijna tastbaar. Om zich te onderscheiden grijpen jongeren dus naar de garderobe van de boomer-generatie. Maar wat is die preppy look ook alweer?

De term verwijst naar de preparatory schools aan de Amerikaanse oostkust waar rijkelui hun kinderen klaar laten stomen voor de universiteit. Omdat die kinderen ook naar de Ivy League-colleges gingen (Harvard, Yale, Princeton, dat kaliber), werd er ook wel over de Ivy League-look gesproken.

Dat preppy uniform in de jaren vijftig en zestig bestond uit club blazers (heel Brits dus eigenlijk), overhemden met button down-boord, chino’s, loafers, canvas gympen, vesten en sweatshirts met het logo van een college of universiteit. De net afgestudeerde prepboy Dustin Hoffman draagt in The Graduate een overhemd met button down boord als hij zich laat schaken door de oudere Anne Bancroft (‘Mrs Robinson, you’re trying to seduce me, aren’t you?’). 

Meisjes droegen plooirokken, poloshirts en sokken met Argyle-print (wybertjessokken). Als je de serie Gossip Girl hebt gezien, begrijp je wat we bedoelen. De preppies hebben ook een fascinatie voor schooluniformen. En voor rugby-shirts. Het Amerikaanse merk Rowing Blazers heeft daar zo ongeveer de hele collectie omheen gebouwd. Ben je geïnteresseerd in een klassieke vertaling van de prep-stijl, dan is de Nederlandse instagrampagina prepfamily een fijne uitvalbasis.

Preppy heeft een oud geld-connotatie, wat dan eigenlijk weer heel erg niet van deze tijd is, een tijd waarin iedereen de mond vol heeft van inclusiviteit en diversiteit. Maar misschien willen de huidige dragers zich niet zozeer met dat imago associëren, als wel met de frisse en verzorgde esthetiek.

Misschien is preppy ineens weer terug in het straatbeeld omdat inmiddels iederéén in een hoodie rondloopt. Of zoals een trendonderzoeker het in The Guardian verwoorde: “It’s now more shocking to see a Gen Z or millennial in a well-tailored suit than with tattoos on their face.”

Rapper Tyler the Creator is de voorloper voor de stijl die preppy rebel wordt genoemd: preppy met een randje. De stijl van de Amerikaanse rapper is vrolijk met een toefje kitsch – goed te zien in de collectie van zijn eigen label Golf Le Fleur.

tyler the creator preppy

Bij de BET Hip Hop Awardsuitreiking in Los Angeles, oktober 2021.

tyler the creator anderson paak

Met Anderson Paak bij de BET Awards in Los Angeles, juni 2021.

tyler the creator preppy

Bij de Kenzo-show in Parijs, januari 2022.

tyler the creator preppy

Met vriendin Reign Judge bij een filmgala in Los Angeles, november 2021.

tyler the creator preppy

Bij de Louis Vuitton-show in Parijs, januari 2022.

Bij de Kenzo-show in Parijs zat de Amerikaanse rapper afgelopen januari op de eerste rij. Hij was niet de enige, ook Pharrell Williams, Ye (v/h Kanye West) en Pusha T. zagen de show van Kenzo’s nieuwe creatief directeur Nigo (Kenzo Takada overleed in oktober 2020). In die show waren de preppy invloeden goed zichtbaar, met referenties aan schooluniformen en overhemden onder sweaters met een rond boordje.

kenzo parijs catwalk fall winter 2022
kenzo parijs catwalk fall winter 2022
kenzo parijs catwalk fall winter 2022
kenzo parijs catwalk fall winter 2022
kenzo parijs catwalk fall winter 2022