Langer leven met pure chocolade? Zoveel moet je eten

Het dagelijks nuttigen van een kleine hoeveelheid kan je allerlei voordelen bieden.

Wist je dat pure chocolade je leven kan verlengen? Het dagelijks nuttigen van een kleine hoeveelheid kan je allerlei voordelen bieden.

Het idee dat pure chocolade gezondheidsvoordelen heeft, is niet nieuw. Cacao zit vol met verbindingen die polyfenolen worden genoemd en waarvan is aangetoond dat ze ons lichaam helpen om ontstekingen te bestrijden, de bloeddruk verlagen en onze hersenactiviteit stimuleren.

Een nieuw Harvard-onderzoek in The British Medical Journal zegt zelfs dat mensen die dagelijks zo’n 30 gram pure chocolade eten, 21 procent minder kans hebben op het ontwikkelen van diabetes type 2. Onderzoekers analyseerden gegevens van ongeveer 192.000 volwassenen die jarenlang dieetvragenlijsten invulden — inclusief hoeveel en wat voor soort chocolade ze aten.

Natuurlijk is niet alle chocolade even goed voor je. Soorten als melk- en witte chocolade bevatten veel suiker en vet. Pure chocolade daarentegen is bitterder, omdat het meer cacao bevat en minder suiker, waardoor het soms gezonder is. Het grootste voordeel is echter dat het antioxidanten bevat en kan helpen bij het bestrijden van ontstekingen.

Het eten van pure chocolade heeft veel bewezen voordelen. Dit zijn de belangrijkste:

Het is goed voor het hart: de flavonolen in cacao zijn goed voor het hart omdat ze ‘de bloedvaten helpen ontspannen, de bloedstroom verbeteren, de bloeddruk verlagen en ontstekingen verminderen’.

Het is rijk aan antioxidanten: antioxidanten helpen het verouderingsproces te vertragen, omdat ze ons beschermen tegen de effecten van vrije radicalen en tegelijkertijd het slechte cholesterol in het lichaam verminderen.

Het kan de hersenfunctie verbeteren: sommige onderzoeken hebben aangetoond dat de flavonolen in cacao de doorbloeding van de hersenen helpen verbeteren en ze langer jong kunnen houden, en dat ze de aandachtsspanne, verbale spraakvaardigheden en het geheugen kunnen verbeteren.

Het bevordert de spijsvertering: pure chocolade is rijk aan mineralen zoals ijzer, magnesium en zink en dat is ook goed voor de diversiteit in je darmen.

Het beschermt de huid: het eten van pure chocolade kan helpen om de huid te beschermen tegen schade door de zon en verbetert de dichtheid en hydratatie.

Het verlengt het leven: de flavonolen in cacao zijn goed voor het bovenstaande en omdat ze je hart en hersenen beschermen en vrije radicalen bestrijden bij ontstekingen, kan het je leven verlengen.

Maar hoeveel?

Bij pure chocolade moet je ongeveer 20 tot 30 gram per dag eten. Let op het cacaogehalte, want hoe hoger het aandeel, hoe hoger het gehalte aan belangrijke en gezonde ingrediënten. Het percentage moet zo tussen de 50 en 90 procent liggen. Als je voor 75 procent gaat, dan heb je een goede balans. Ja, het is bitter, maar geeft je ook nog genoeg van het ‘zoete’, althans: volgens chocoladeliefhebbers.