De geur van Pussy en Kokain volgens Rammstein

Dat sterren geregeld parfums uitbrengen is niet nieuw. Dat Rammstein dit ook doet is wél behoorlijk verrassend. En dat zijn de geuren ook.

We zijn eraan gewend dat Britney Spears, Adriana Lima of Jennifer Lopez en een heel leger aan andere popsterren en -sterretjes geuren op de markt brengen. Maar dat ook de Duitse rockers Rammstein dat doen is uitzonderlijk.

De geuren en vooral de namen ervan, zijn dan ook niet doorsnee. Denk aan parfums met namen als Pussy – ‘een sappige, ziltige geur’ (hieronder links) – of een serie geuren onder de naam Kokaĩn (hieronder rechts). Parfumnoten die verwerkt worden zijn onder meer benzine, patchoeli, verbrand hout en leer.

De flesjes waarin de geuren zijn gebotteld, ogen minimalistisch en hoekig. De prijzen zijn schappelijk – ze worden dan ook niet via de (luxe) parfumerie gedistribueerd, maar zijn bij de drogist te koop. Reken op zo’n €50 voor 100 ml. Je kunt ze onder meer hier bestellen.

Over Rammstein

De band is opgericht in 1994 en uitgegroeid tot één van de grootste namen in de rockmuziek. De groep bestaat uit zes leden uit de voormalige DDR en is qua samenstelling nooit gewijzigd. Frontman is Till Lindemann. Voor hij bij de band kwam werkte hij als mandenvlechter (!).

De zes muzikanten zien hun werk als een samenhangend, vooruitstrevend kunstwerk. Naar eigen zeggen produceren ze Tanzmetal, een mix van progressieve metal, industrial en techno met een scheut gothic-invloeden.

De teksten gaan voornamelijk over macht, religie, militarisme, seks en sadisme. Rammstein zingt vrijwel alleen in het Duits. De band brak internationaal door toen David Lynch een aantal nummers van Rammstein gebruikte in zijn film Lost Highway uit 1997.

Waar komt de naam vandaan?

Eind jaren tachtig kwamen drie Italiaanse gevechtsvliegtuigen in botsing bij een vliegshow op de luchtmachtbasis van de VS in Ramstein-Miesenbach, Duitsland. De band veranderde de naam van de locatie, Ramstein, in Rammstein. Dit (verzonnen) woord betekent zoiets als ram- of beuksteen. Het eerste nummer Rammstein ging over de fatale vliegshow.

Vuurtje?

Rammstein staat bekend om de idiote hoeveelheid vuurwerk en pyrotechniek die gebruikt worden tijdens concerten. Om die reden werd zanger Till Lindemann zelf professioneel pyrotechnicus – weer eens wat anders dan mandenvlechten.

De Duitse schlagerzanger Heino coverde begin 2013 het nummer Sonne van Rammstein. Heino zong het samen met Rammstein tijdens een optreden op een festival later dat jaar. Dat legendarische optreden zie je hier.