Hommage aan Tijd

Een cult klassieker die de tijd aangeeft met woorden in intervals van vijf minuten.

QLOCKTWO is een bijzondere manier om een andersoortige klok in huis te hebben. Het is bijna eerder een kunstinstallatie dan een rechttoe rechtaan klok.

We hebben het grootste respect voor horlogemakers en hun expertise op de vierkante millimeter. De combinatie van traditioneel vakmanschap en erfgoed is ontzagwekkend, maar het hoeft niet altijd zo statig. 

Dat het ook wat expressiever mag én kan, bewijst QLOCKTWO met hun innovatieve manier om tijd te laten zien. In 2009 begon het designduo Marco Biegert en Andreas Funk met QLOCKTWO. Een analoge klok voor op tafel of aan de muur. Geen wijzers, maar 110 – schijnbaar willekeurige – letters in een matrix.

Het oogt als een kruiswoordraadsel, maar de juiste woorden lichten op waarna je leest hoe laat het is. Bijvoorbeeld ‘het is half één’. De tussenliggende minuten worden aangegeven met oplichtende punten aan de vier hoeken van de klok.

De LED-verlichting past de felheid automatisch aan de omgeving aan en je stelt ‘m in door middel van knoppen op de achterzijde. Als je niet steeds ‘het is’ wilt aflezen, kun je de ‘purist mode’ aanzetten. Met deze modus zie je de woorden alleen op het hele en halve uur.

De QLOCKTWO Classic is de ‘oerversie’ met een afmeting van 45x45cm, maar je hebt ook de large die tweemaal zo groot is of de 180 met een afmeting van 180x180cm. Wil je ‘m vooral voor je bureau of als wekker, dan is er de Touch van 13,5×13,5cm. Er bestaat zelfs een variant voor om de pols.

Voor ons blijft de Classic favoriet, die beschikbaar is in 17 verschillende uitvoeringen. Van geborsteld of mat staal tot bijzondere rauwe uitvoeringen als de Rust, Vintage Copper en Raw Iron. In ruim tien jaar heeft het Duitse merk meer dan 30 internationale design awards ontvangen en zijn de klokken beschikbaar in meer dan 20 talen.

Toegegeven, het is even wennen aan de QLOCKTWO als je gewend bent om in één oogopslag te kijken naar wijzers of een digitale tijdsaanduiding. Toch went het in no-time en de klok verandert je gevoel van tijd. Niet meer die stress opwekkende wijzers, maar een bewuste herinnering aan het huidige moment.

Niet voor niets wilden Biegert en Funk ‘objecten maken die tijd lijken te vertragen’. Een indrukwekkend designobject dat individueel en op bestelling met de hand wordt gemaakt in QLOCKTWO’s atelier in het Duitse Schwäbisch Gmünd. Tijd met een filosofisch tintje. 

QLOCKTWO Classic

Materiaal: Acrylglas, roestvrij staal, gepoedercoat metaal of de speciale handgemaakte Creator’s Edition-collectie die varieert van roest, koper, goud en leisteen – Gewicht – 6-7 kg – Prijs: Classic vanaf €1.560 – Touch vanaf €495 – Large vanaf €6.790