Jonge kunstenaar van een andere planeet

Vorig jaar de jongste deelnemer op Art Miami Basel. Afgelopen weekend was de Nederlandse kunstenaar Raider weer van de partij in Florida.

raider the creator

Scoop is een figuurtje dat, aldus kunstenaar Raider, van een andere planeet komt en bij ons geland is met een volledig blanco blik op de aarde. Raider noemt hem Scoop omdat hij is opgebouwd uit bolletjes, als ice cream scoops. Scoop leert gaandeweg over het leven op aarde, waarna hij ook activiteiten gaat ondernemen die wij als mensen ondernemen.

De in Amsterdam woonachtige Raider is nog altijd pas 21 jaar, maar toch alweer een jaar of twee, drie een kleine sensatie in de wereld van Dutch Design. Via instagram trok Raider met zijn fictieve karakter Scoop in 2020 de aandacht van galeries en kunstverzamelaars, gevolgd door tentoonstellingen op Affordable Art Fairs in meerdere steden. Bij Art Miami was hij vorig jaar de jongste deelnemende kunstenaar – afgelopen weekend exposeerde hij wederom op de prestigieuze kunstbeurs in Florida.

Zegt Raider: “Scoop is hier om te leren over de mens, hoe ze leven. Bij een eerste blik lijkt Scoop bijna kinderlijk, bij nader onderzoek blijkt elke Scoop een zorgvuldig met de hand vervaardigd beeldhouwwerk te zijn, waarbij het complexe creatieproces sterk contrasteert met zijn uiterlijk.”

Raider ontwerpt mallen van siliconen om limited editions van tien tot twaalf sculpturen in kunsthars te creëren, variërend in grootte van tien centimeter tot bijna twee meter. Volgens Raider is Scoop een concept met onbegrensde expressieve mogelijkheden. “Ik houd ervan om te experimenteren met technieken en materialen. Misschien ben ik wel de alien, en is Scoop het medium dat me constant terugbrengt naar de realiteit.”

Meer over Scoop op deze plek.