Deze klassieker laat zien hoe je uit moet gaan

Ga jij vanavond in de lampen hangen? Waarom niet in de seventies stijl uit deze klassieke rampenfilm.

the towering inferno smoking dinner jacket

Het komt niet vaak voor dat een rampenfilm zowel een commercieel als een kritisch succes is. Maar een halve eeuw geleden was The Towering Inferno niet alleen de best bezochte film van het jaar, het werd ook nog eens acht keer genomineerd voor een Oscar – drie ervan werden verzilverd.

The Towering Inferno speelt zich af in hoogste gebouw ter wereld, de bijna vijfhonderd meter hoge Glass Tower in San Francisco. In die wolkenkrabber, die als de veiligste ter wereld bekend staat, ontstaat een brand die – de titel geeft het al een beetje weg – uitgroeit tot een hels inferno. 

Een voor een vliegen van onderaf alle verdiepingen in brand. Dat creëert paniek op de bovenste verdieping, waar juist een gala aan de gang is om de opening van de Glass Tower te vieren. Liftschachten en trappenhuizen staan in de fik, dus het feestgezelschap zit gevangen als ratten in een brandende kooi: “One tiny spark becomes a night of blazing suspense!”

Maar gelukkig zijn daar Steve McQueen (als brandweercommandant) en Paul Newman (als architect) die de heldenrol op zich nemen. Faye Dunaway speelt de verleidelijke verkering van Newman.

steve mcqueen faye dunaway paul newman
Steve Mcqueen, Faye Dunaway en Paul Newman.

Steve McQueen gaat in de film gekleed in brandweerkloffie en Newman in dagelijkse dracht, maar de kostuumafdeling ging pas echt los bij de aankleding van de feestvierders op de bovenste verdieping. 

Dit zijn de 16 beste pakken uit de filmgeschiedenis.

De film werd opgenomen tijdens het hoogtepunt van de disco-rage, en dat is te zien aan de kleding die costume designer Paul Zastupnevich selecteerde. De smokings hebben wijde revers met stevige punten, de zogenaamde peak lapel. William Holden (de malafide projectontwikkelaar in de film) draagt een rood-zijden dinner jacket, Robert Wagner een marineblauwe smoking en Richard Chamberlain een smoking van bruin velours.

Onder hun smoking dragen de heren (onder wie Hollywood-stijlicoon Fred Astaire) geen ingetogen overhemden, maar smokinghemden met wapperende ruches en satijnen vlinderstrikken uit de XXL-school. Heerlijk.

De rest van de sterrencast oogt zeker niet minder seventies. Broeken hebben flares, de wijde pijpen waarin het zo lekker dansen is. We zien safari-jasjes, typische jaren zeventig-kleuren als oranje, oker en bruin, en een suède blousonjas bij Paul Newman die zowel stoer als stijlvol is. De manchetten draagt Newman omgevouwen. Zijn overhemd is zachtgeel.

towering inferno paul newman suede blouson
Paul Newman in suède blousonjas.

Het weekend gaat van start, en ben jij van plan om in de lampen te gaan hangen (en waarom zou je dat niet willen), dan kun je uit The Towering Inferno twee opties halen voor je outfit: full gala in een seventies smoking met rucheshemd. Of de gestileerde working man’s style à la Paul Newman, dus in een zachtgeel overhemd en een suède blousonjas of safari-jack. Blijf wel een beetje in de buurt van de rookmelder.

Paul Newman en Steve McQueen waren de beoogde hoofdrolspelers in Butch Cassidy. & The Sundance Kid (1969). McQueen stapte daar vervolgens uit, waarna Robert Redford zijn doorbraak beleefde als The Sundance Kid. Newman en McQueen speelden maar één keer samen, en wel in The Towering Inferno.