Een visuele geschiedenisles door de Hiphopcultuur

Liefhebbers van Hiphop, en eigenlijk gewoon liefhebbers van muziek in het algemeen, kunnen hun hart ophalen met het geweldige koffietafelboek Rapper’s Deluxe: How Hip Hop Made The World.

Elke muziekstroming heeft een verhaal en over smaak valt niet te twisten. Het verhaal van Hiphop echter, is toch wel een zeer bijzondere. Deze relatief nieuwe stroming vond zijn oorsprong ‘pas’ in de jaren zeventig. En dan specifiek ook nog eens in New York, voornamelijk in de wijk The Bronx.

Misschien ben jij een enorme hiphop-liefhebber, misschien ook niet. Maar elke muziekliefhebber zal smullen van dit boek. Ook kunnen we zeker de Netflix-docu Hip-Hop Evolution aanraden. Hiermee maak je een reis vanaf die vroege jaren 70 tot aan nu. Van mannen als DJ Kool Herc, Afrika Bambaataa en Grandmaster Flash tot aan Jay-Z, Eminem en Kanye.

Het boek Rapper’s Deluxe: How Hip Hop Made The World van uitgeverij Phaidon vertelt het verhaal in bijna 300 pagina’s, vol met legendarische verhalen en foto’s. Je maakt als het ware een visuele reis door een stroming die, ten tijde van het begin, ongelooflijk belangrijk was en nu – meer dan vijftig jaar later – nog steeds is.

Het boek is geschreven door Dr. Todd Boyd, een zeer bijzondere man. Hij is een legendarische en prijswinnende professor, auteur, filmproducent en wordt beschouwd als een expert op het gebied van de Amerikaanse popular culture en staat bekend om zijn baanbrekende werk op het gebied van film, media, hiphopcultuur, mode, kunst en sport. Rapper’s Deluxe schijnt een licht op het ontstaan van Hiphop en de importantie die het tot op heden heeft. Je ziet foto’s, beeldende kunst, advertenties boek-, tijdschrift- en albumhoezen, filmstills en nog veel meer. Dit alles is chronologisch geordend van de jaren 1970 tot nu.

De hedendaagse Amerikaanse cultuur is onlosmakelijk verbonden met Hiphop. Wat ooit begon als een bescheiden en vooral ook stroming in de underground, heeft het oppervlak al lang en breed bereikt. En daarbij invloed uitgeoefend op het hedendaagse leven in Amerika en de rest van de wereld. Een aanrader en musthave voor elke muziekliefhebber.

Rapper’s Deluxe: How Hip Hop Made The World
Dr. Todd Boyd
Uitgever: Phaidon
298 pagina’s
Taal: Engels
Materiaal: Hardcover
ISBN: 9781838666224