Ray-Ban geeft update aan slimme Wayfarer met AI

Een AI-update voor de klassieke Wayfarer.

Vraag iemand om de naam van een brillen of zonnebrillenmerk en grote kans dat je Ray-Ban hoort. Het merk, opgericht in 1936 in Milaan, werd uiteindelijk een stijlicoon. Hoewel de catalogus genoeg moderne silhouetten bevat, zijn het de retro-ontwerpen die populair blijven. In samenwerking met Meta AI is er nu een update van de Meta Smart Glasses-collectie.

De Meta Smart Glasses integreren beeld-, audio-, touch- en spraakopdrachten in de Wayfarer vorm waarmee je altijd goed zit.

Er zijn nu vier modellen om uit te kiezen: Skyler, Wayfarer Scuderia Ferrari Miami LTD, Wayfarer en Low Brige Fit Headliner. De frames bevatten twee camerasensoren van 12 megapixels. Deze worden gebruikt voor videogesprekken en andere beeldfuncties. En zoals bijna alles tegenwoordig werken ze met AI.

De term ‘AI’ wordt momenteel veel gebruikt, en aangezien de technologie nog enigszins nieuw is (althans voor consumenten), zien we dat er veel wordt geëxperimenteerd. In 2021 werkten Meta en EssilorLuxottica samen met Ray-Ban om Ray-Ban Stories te lanceren, een slimme bril die video en foto’s kon maken, muziek kon afspelen en oproepen kon beantwoorden.

Deze was niet verkrijgbaar in Nederland en werd ook geen enorm succes. Toch is het de blauwdruk voor deze, die nu wordt geleverd met AI-stemondersteuning en een verscheidenheid aan verbeteringen.

Zo zijn de slapen uitgerust met open-ear-luidsprekers voor discrete audioweergave via directionele akoestiek. Vijf verwerkte microfoons vergemakkelijken het communiceren voor wat betreft bellen, maar ook spraakopdrachten. De Ray-Ban Meta Smart Glasses heeft 32 GB interne opslagruimte voor je foto’s en video’s.

Met de camera- en audiobril kun je bellen, foto’s en video’s maken, naar muziek en podcasts luisteren en Whatsapp-berichten dicteren of je laten voorlezen. Een opname-LED signaleert aan de omgeving dat er beelden en video’s worden opgenomen. Je weet wel, privacy-redenen et cetera, al kun je in de praktijk het lampje nauwelijks zien.

Het koppelt met je smartphone via Bluetooth 5.2 en ondersteunt ook Wi-Fi 6-connectiviteit. De Ray-Ban Meta Smart Glasses zijn compatibel met iOS- en Android-apparaten. Een volle batterij gaat tot vier uur mee, maar met de meegeleverde etui krijg je er nog eens acht uur bij. De Ray-Ban Meta kost circa €350.

Lees ook: Zo hou je een klare blik