Ray-Ban en Meta maken slimme Wayfarer

Een techy zonnebril die je wél zou willen dragen…

De term ‘AI’ wordt momenteel veel gebruikt, en aangezien de technologie nog enigszins nieuw is (althans voor consumenten), zien we dat er veel wordt geëxperimenteerd. In 2021 werkten Meta en EssilorLuxottica samen met Ray-Ban om Ray-Ban Stories te lanceren, een slimme bril die video en foto’s kon maken, muziek kon afspelen en oproepen kon beantwoorden.

Deze was niet verkrijgbaar in Nederland en werd ook geen enorm succes. Toch is het de blauwdruk voor de onlangs aangekondigde slimme bril van Ray-Ban, die nu wordt geleverd met AI-stemondersteuning en een verscheidenheid aan verbeteringen.

Ray-Ban en Meta hebben samen de tweede generatie van de slimme bril gepresenteerd, in Nederland verschijnt ‘ie vooralsnog niet. Maar je kunt richting Duitsland om de Ray-Ban Meta Wayfarer te kopen voor €330.

Ray-Ban Stories

De eerste generatie van de door de Wayfarer geïnspireerde bril kwam in september 2021 op de markt onder de naam Ray-Ban Stories.

Met de camera- en audiobril kun je bellen, foto’s en video’s maken, naar muziek en podcasts luisteren en Whatsapp-berichten dicteren of je laten voorlezen. Een opname-LED signaleert aan de omgeving dat er beelden en video’s worden opgenomen. Je weet wel, privacy-redenen et cetera, al kun je in de praktijk het lampje nauwelijks zien.

De tweede generatie werd op Meta Connect 2023 geshowd, maar laat nu de merknaam Ray-Ban Stories vallen en draagt ​​in plaats daarvan de naam Ray-Ban Meta Wayfarer. Er is trouwens geen display geïnstalleerd zoals de in 2015 verloren gegane Google Glass, maar de wearable is bijna niet te onderscheiden van een conventionele Ray-Ban-bril.

Lees ook: Zo hou je een klare blik

Livestreaming

De nieuwe versie heeft nu een 12 in plaats van 5 MP-camera en vijf in plaats van drie microfoons. Het neemt video’s op in Full HD (1.920 bij 1.080 pixels) met 30 frames per seconde; het origineel haalde slechts 1.184 bij 1.184 pixels. De belangrijkste nieuwe feature van de slimme bril is livestreaming via Instagram en Facebook.

De bril heeft 32 GB aan opslagruimte en energie voor vier uur voordat hij moet worden opgeladen, waarvoor de losse oplaadcassette kan zorgen (waardoor je nog eens acht keer volledig kunt opladen).

Net als de Ray-Ban Stories is de slimme bril verkrijgbaar in het klassieke Wayfarer-ontwerp. Het gewicht is vrijwel onveranderd en ligt afhankelijk van het gekozen ontwerp tussen de 48,6 en 49,2 gram.

De brillencollectie is verkrijgbaar in zeven kleuren en je kunt ‘m kopen als gewone bril als in een zonnebril-uitvoering.