Ray Liotta’s 6 Beste Films om dit weekend te zien

Liotta stierf donderdag op 67-jarige leeftijd. Een goede kerel die veel slechteriken speelde. Ray Liotta kennen we vooral van Martin Scorsese’s Goodfellas en stond naast Sylvester Stallone in het indrukwekkende Cop Land.

De jongensachtige, blauwogige Liotta was ook gedenkwaardig als Ray Sinclair, de gewelddadige ex-veroordeelde echtgenoot van het personage van Melanie Griffith, in Something Wild (1986) van Jonathan Demme. Als de in ongenade gevallen Chicago White Sox-honkbalspeler Shoeless Joe Jackson in de Kevin Costner-film Field of Dreams (1989). En recentelijk nog als de corrupte agent Matt Wozniak in het NBC-politiedrama Shades of Blue (2016-18), tegenover Jennifer Lopez.

Liotta stierf in zijn slaap, terwijl hij in de Dominicaanse Republiek was voor zijn nieuwe film Dangerous Waters. Zijn verloofde Jacy Nittolo was tijdens de opnames bij hem op het eiland. Hij was ongeveer een week geleden begonnen aan de film.

Publicist Jennifer Allen vertelde The Hollywood Reporter dat de acteur woensdagnacht of donderdagochtend stierf in zijn slaap in zijn hotelkamer. Allen: “Er was niets verdachts aan de dood en er wordt geen kwaad opzet vermoed.”

Een gemis, ook al leverde Liotta misschien niet elk jaar meer een Oscar-waardige film af. Daarom zes films die je per se gezien moet hebben.

Something Wild (1986)

Een vrijgevochten vrouw (Melanie Griffith) ‘ontvoert’ een yuppie voor een weekend vol avontuur. Maar de pret neemt al snel een gevaarlijke wending wanneer haar ex-gevangene echtgenoot opduikt. Strikt genomen heeft Liotta alleen een bijrol in deze romantische roadtrip-komedie, maar de toen 30-jarige maakte een krachtige indruk.

Hij speelde de gewelddadige ex-gevangene Ray, die de nieuwe vriend van zijn ex (Jeff Daniels) met een ingenieuze mix van charme, dreiging en zelfvertrouwen. Die hem zelfs een Golden Globe-nominatie opleverde.

Field of Dreams (1989)

Liotta vestigde zich als naam in Hollywood toen hij werd gecast in de sportfantasiefilm Field of Dreams. Een geniale zet en hij schitterde in de rol van Shoeless Joe Jackson.

De film is gebaseerd op een gelijknamige roman uit 1982 van W.P. Kinsella. Waar Kevin Costner aan de slag gaat, nadat een mysterieuze stem hem vertelt een honkbalveld te bouwen in een maïsveld. Kort daarna wordt hij bezocht door de geesten van lang geleden overleden spelers, waaronder honkballegende ‘Shoeless Jackson’ (Liotta), die zijn veld voortaan gebruikt voor training.

Goodfellas (1990)

Het jaar na Field Of Dreams nam Liotta een heel andere rol op zich, die zijn carrière zou bepalen toen hij te zien was in Scorsese’s Goodfellas, wat hem ​tot een begrip maakte. Andere films hebben maar zelden de chemie tussen Liotta, Joe Pesci en Robert De Niro bereikt.

Liotta speelde mafioso Henry Hill, het zou de rol van zijn leven worden. Liotta: “Er gaat geen dag voorbij dat iemand me niet naar Goodfellas vraagt.” Geen wonder, want Liotta slaagt erin het personage te portretteren als een dreigende, ambitieuze, ironische, maar dodelijk serieuze alfaboef die ons vol vertrouwen begeleidt op deze reis door de onderwereld van New York.

Cop Land (1997)

Net als GoodFellas, speelt Ray Liotta in dit neo-noirdrama de hoofdrol naast een hele reeks acteergrootheden, waaronder Robert De Niro, Harvey Keitel en Sylvester Stallone. Een aangrijpend en dramatische kritiek op de kwaadaardige machinaties van zeer gerespecteerde ambtenaren die gedijen met een morele en emotionele dubbelzinnigheid. Dit hebben we met name te danken aan Liotta’s portret van de corrupte NYPD-rechercheur Gary Figgs.

Narc (2002)

Ray Liotta is altijd de ideale man geweest voor onvoorspelbare personages, en er zijn maar weinig rollen die dit beter laten zien dan politieagent Henry Oak in Joe Carnahans ruige misdaadthriller. Als rechercheur Moordzaken in Detroit moet hij uitvinden wie een undercoveragent onder verdachte omstandigheden heeft vermoord; maar zijn partner krijgt al snel het ongemakkelijke gevoel dat de ervaren officier hem niet alles vertelt.

Deze rol biedt Liotta volop gelegenheid voor explosieve, gewelddadige uitbarstingen. Maar het zijn de rustigere momenten, wanneer de acteur diep in de gehavende psyche van de verknipte agent duikt, die je echt versteld doen staan.

Marriage Story (2019)

Naarmate Liotta ouder werd, begonnen de hoofdrollen te vervagen, maar dat betekende niet dat de waarde die hij aan films toevoegde afnam. Marriage Story is een goed voorbeeld van z’n latere carrière. Terwijl Scarlett Johannson en Adam Driver indruk maakten in de hoofdrollen, is Liotta’s rol als de sluwe advocaat Jay Marotta, verwoestend.

De Netflix-film onderzoekt het deel van een huwelijk dat romcoms verkiezen te negeren. Het is een hartverscheurend en een echt kijkje in hoe twee mensen die ooit van elkaar hielden nu een hekel hebben aan alles over hun voormalige levenspartner. Bovendien werd het terecht genomineerd in zes categorieën bij de 92e Academy Awards.

Liotta over het project: “Het script was gewoon ongelooflijk. Het is gewoon zo’n ontroerend, goed verteld verhaal. In essentie zit ik maar een paar scènes, maar het waren gewoon heel, heel goed geschreven scènes.”