Deze recepten zijn 4000 jaar oud!

Vanaf vandaag in boekvorm verschenen, opgediend vanuit het spijkerschrift.

haniye kookboek

De Suryoye vormen een bevolkingsgroep die leeft in Syrië, Libanon, Irak en het zuidoosten van Turkije (ze staan ook bekend als Assyriërs of Arameeërs). De Suryoye spreken Syrisch en zijn overwegend christelijk. 

Als christelijke minderheid in het Midden-Oosten zijn de Suryoye veelal vervolgd en verjaagd en ze leven inmiddels verspreid over de hele wereld. Ze spreken allemaal nog dialecten van het Aramees, de taal waarvan wordt aangenomen dat het de taal was die Jezus sprak.

De keuken van de Survoye word beschouwd als de oudste keuken ter wereld. Van die oude keuken zijn er recepten bewaard gebleven (in spijkerschrift!) die soms wel vierduizend jaar oud zijn. Die recepten zijn verzameld in het kookboek Haniyé, wat Aramees is voor “eet smakelijk”.

De recepten in Haniyé zijn verzameld door Matay de Mayee. Matay is geboren in Hengelo als kind van één van de eerste in Nederland gevestigde Suryoye. De recepten heeft hij doorgekregen van zijn moeder, Smuni Turan.

Matay de Mayee ken je misschien als mede-eigenaar van De Stijlkamer, een magnifiek zeventiende-eeuws pand aan de Keizersgracht in Amsterdam waar je terecht kunt voor privé-etentjes of fotoshoots. (Geinig detail: alles in De Stijlkamer, van de stoelen tot de vazen, is te koop.)

Haniyé is een uniek kookboek. De recepten in het boek zijn van gerechten waar alle keukens uit het Midden-Oosten nog altijd schatplichtig aan zijn. Haniyé is daarom meer dan een kookboek, het is een ontdekkingstocht naar de authentiekste keuken ter wereld. 

De Engelse kookboeklegende Nigel Slater over Haniyé: “Dit kookboek behoort tot de beste in zijn soort – met recepten die het verleden eren. Recht vanuit het hart en de keuken van Matays moeder.” Zo is dat.
Haniyé is het debuut voor Matay de Mayee als kookboekauteur – en wat voor een debuut!

Matay de Mayee, Haniyé – Een ode aan de oudste keuken ter wereld, uitgeverij Fontaine – €33,99 (224 pag)