Wat is het verschil tussen recycled en upcycled mode?

karina-tess-H14pfhlfr24-unsplash

Recycled en upcycled zijn beide benaderingen binnen duurzame mode die gericht zijn op het verminderen van afval en het hergebruiken van materialen. Hoewel ze vergelijkbare doelen hebben, zijn er toch belangrijke verschillen.

Recycled Mode

Recycled mode verwijst naar kledingstukken die zijn gemaakt van gerecyclede materialen. Dit kunnen materialen zijn die al eerder zijn geproduceerd en gebruikt, zoals plastic flessen, oude kledingstukken, of ander textielafval. 

Deze materialen worden verzameld, gereinigd, verwerkt en omgezet in nieuwe stoffen of garens die worden gebruikt om nieuwe kledingstukken te maken. Het doel van recycled mode is om de hoeveelheid textielafval te verminderen door bestaande materialen opnieuw te gebruiken en te voorkomen dat ze op stortplaatsen belanden.

Upcycled Mode

Upcycled mode gaat een stap verder dan recycling. Bij upcycling worden oude, afgedankte kledingstukken of materialen hergebruikt en getransformeerd in nieuwe kledingstukken of accessoires van hogere kwaliteit of waarde dan het oorspronkelijke product. 

In plaats van de materialen eenvoudig te smelten of te verwerken, worden ze op creatieve en innovatieve manieren hergebruikt om nieuwe ontwerpen te creëren. Dit kan betekenen dat oude kledingstukken worden gedemonteerd en opnieuw worden gecombineerd, of dat delen van het materiaal worden gebruikt om details of versieringen aan nieuwe kledingstukken toe te voegen. Upcycling benadrukt herwaardering en het creëren van iets nieuws en unieks uit bestaande materialen.

textiel afval

Kort samengevat

Recycled mode richt zich op het hergebruik van materialen om nieuwe kledingstukken te maken, terwijl upcycled mode de focus legt op het transformeren van oude kledingstukken of materialen in nieuwe ontwerpen met een hogere waarde.

Beide benaderingen dragen bij aan duurzaamheid in de mode-industrie door het verminderen van afval en het verlengen van de levensduur van materialen.