Dé regel voor echt succes van één van ’s werelds rijkste mensen

Bernard Arnault heeft een eenvoudige formule waarmee je niet alleen doelen kunt stellen, maar ze ook kunt bereiken.

Bernard Arnault is de derde rijkste man ter wereld met $195 miljard. Na Elon Musk ($213.10 miljard) en Jeff Bezos ($206,30 miljard), maar vóór Marck Zuckerberg ($173,50 miljard). In tegenstelling tot velen op dit soort lijsten is Arnaults fortuin niet verdiend met technologie, maar met luxegoederen.

Hij leidt LVMH, ’s werelds grootste conglomeraat van luxeproducten, waaronder Louis Vuitton, Moët & Chandon, Christian Dior en meer dan 50 anderen. In een interview met zakenmagazine Forbes gaf hij verschillende lessen om succes te behalen, te groeien en obstakels, mislukkingen en tegenslagen te overwinnen.

Arnault (75) is niet gekomen waar hij nu is door simpelweg luxemerken over te nemen. De zakenman heeft hard gewerkt, bepaalde gewoonten aangehouden, van zijn fouten geleerd en een aantal normen en regels in zijn leven vastgesteld die hem helpen om aan de top te blijven.

Geduld gaat voor de winst

Bijvoorbeeld dat geld het gevolg moet zijn, niet de obsessies. Arnault: “Maak je niet te veel zorgen over de winstgevendheid. Als je je werk goed doet, zal de winstgevendheid komen.” Het bewijs is zijn succes, want hij werd pas een paar jaar geleden één van de rijkste mannen ter wereld werd. Het kostte tijd om zijn gok uit te betalen, en vanaf het begin was de focus niet op winst gericht.

Daarnaast vindt hij het cruciaal dat je aan je visie blijft vasthouden en dat je verbonden moet blijven met je bedrijf en iets moet weten over elk klein onderdeel van je bedrijf. Ook is hij alleen maar ‘geïnteresseerd in het promoten van mijn merken, nooit mezelf’. Een groot verschil met sommige andere miljardairs, zoals Elon Musk of Bill Gates, die naast hun zakelijke prestaties een persoonlijk imago hebben opgebouwd.

Lees ook: 12 Manieren om je eigen succes te bekijken

Maar als belangrijkste tip noemt hij een advies waar alle mensen naar moeten luisteren en wat essentieel is om plannen, ideeën en dromen te laten slagen en je doelstellingen te verwezenlijken.

“Je moet heel volhardend zijn. Je hebt ideeën nodig, maar het idee is slechts 20%,” vertelde Arnault. “De uitvoering bedraagt ​​80%. Ik heb veel geïnvesteerd in technologiestartups. Als je kijkt naar de startups die het meest succesvol zijn, zoals Facebook, dan was het idee in het begin geweldig. Maar er waren anderen met hetzelfde idee. Waarom is Facebook het fenomenale succes dat het vandaag de dag is? Het gaat om de uitvoering, en dat is de sleutel. Heb ideeën, maar wees volhardend en voer ze goed uit.”

De 80/20-regel

Dat staat dus voor doorzettingsvermogen en veerkracht, maar ook dat je de plannen moet verdelen in een 80/20-formaat, waarbij je 20% van de tijd en energie besteedt aan het proces van het ontwikkelen van ideeën en het stellen van doelen. Terwijl je 80% moet besteden aan het van het papier halen en dit alles naar de echte wereld moet brengen. Een afgeleide van het Pareto-principe. Een economische regel die Vilfredo Pareto constateerde in 1906, waar hij vaststelde dat 80% van de bezittingen in Italië in handen was van 20% van de bevolking.

Zakenman en auteur Joseph Juran populariseerde het principe en ontdekte dat de 80-20-verhouding op heel veel aspecten toepasbaar is. Hij generaliseerde de regel door te stellen dat 80% van de uitkomsten verklaard kan worden door 20% van de oorzaken. 

Arnault: “Veel projecten, ideeën of doelstellingen mislukken voordat ze zijn begonnen, omdat de basis weliswaar goed is, maar nooit de eerste stap wordt gezet om ze te realiseren en te ontwikkelen. Ideeën zweven in de lucht en worden nooit werkelijkheid.” Daarom is doorzettingsvermogen belangrijk, en volgens Arnault is het veel belangrijker om je te concentreren op het ontwikkelings- en bouwproces.

De conclusie is dat we allemaal geweldige ideeën kunnen hebben, maar die ideeën leiden je niet naar succes zonder inspanning, zonder veerkracht en zonder concrete en echte acties die je dichter bij het doel brengen. Of het nu gaat om het opzetten van ons eigen bedrijf, het verkrijgen van een betere positie op de werkvloer of wat meer spiermassa krijgen in de sportschool. De methode van Arnault kan je op bijna alles toepassen.