Hier heb je de meeste kans op een nat pak

Zullen we het eens over het weer hebben? Dit zijn de plekken waar het ’t vaakst regent in Nederland.

In Nederland regent het veel. Maar de ene plek is nog net iets natter dan de ander, want niet overal in het land regent het even vaak en hard.

Gemiddeld valt er ongeveer 847 millimeter regen per jaar, weet Weeronline.nl. Maar die regen is uiteraard niet gelijk verdeeld over Nederland. In sommige gebieden heb je meer kans om zeiknat te regenen dan in anderen.

Drie adviezen voor mannen die het graag droog willen houden:

#1 – Blijf weg uit de Randstad

Door de concentratie aan grote steden is het in de Randstad natter dan elders in het land. In steden is het vaak warmer dan op het platteland. En de warme lucht bevat in de regel meer vocht dan koele lucht. Om deze reden regent het sneller in een stad. Wil je een beetje kek door die onvermijdelijke regen banjeren, de beste regenjassen vind je hier en hier.

#2 – Zoek het vlakke land op

Dat hoger gelegen gebieden natter blijken, heeft als oorzaak dat de lucht die tegen heuvels aanwaait moet opstijgen. Daarbij koelt de lucht af, ontstaan er waterdruppeltjes uit de waterdamp en worden er (buien)wolken gevormd, aldus Weeronline. Dus weg blijven van de Vaalserberg, de Veluwe en de Hondsrug.

#3 – Vermijd de zee

Ook aan de kust valt meer regen. De gemiddelde neerslag per jaar is vooral in kustgebieden in Noord-Holland en Zuid-Holland aanzienlijk hoger. Boven zee hangen vaak veel neerslaggebieden. Komen deze aan land, dan krijgen ze geen vochtige lucht toegevoerd meer vanaf zee en begint het te regenen. Daar komt nog bij dat een groot deel van het Noord- en Zuid-Hollandse kustgebied dichtbij grote steden zoals Den Haag ligt, en daar geldt weer het hierboven beschreven proces.