Waarom de man áltijd de rekening moet betalen op een eerste date

Hoofdzaak is dat de man hierbij ook in het voordeel treedt.

Entertainment
404608 05: Actor Leonardo DiCaprio films a scene on the set of "Catch Me If You Can" April 27, 2002 on location in New York City. (Photo by Diane L. Cohen/Getty Images)
Kies jouw favoriete filmkapsel (deel 2)
Door Arno Kantelberg
Entertainment
Dolly Alderton attending the Newport Beach Film Festival UK Honours event, at the Londoner Hotel, central London. Picture date: Thursday February 16, 2023. (Photo by Suzan Moore/PA Images via Getty Images)
Is dit het beste boek van 2024? 
Door Arno Kantelberg

Een man heeft een eerste date met een leuke dame; jullie zitten aan een tafel van een goed restaurant en het einde van jullie eerste date nadert. De laatste slok wordt achterovergeslagen, de ober nadert jullie kant en de rekening wordt op tafel gepositioneerd. Waar het vroeger de traditie was in hetero-relaties om de rekening aan de man te geven, is het tegenwoordig een stuk onduidelijker wie de rekening voor zich neemt. Wie betaalt de rekening op een eerste date?

Er zijn twee situaties in dit rekening-date-debat. Situatie één: de man staat erop dat hij de rekening betaalt (en de vrouw neemt dit voor lief). Situatie twee: de vrouw staat erop dat de rekening wordt gesplitst.

Situatie twee vergaart de afgelopen jaren meer populariteit, zeker nu dates veel vaker online worden georganiseerd. Vroeger was het onbeschoft voor een vrouw om initiatief te tonen en was het aan de man om zichzelf te bewijzen door de date te organiseren en de rekening te betalen. Tegenwoordig zijn vrouwen steeds vaker van mening dat het niet meer van deze tijd is om het initiatief in de handen van de man te laten. In de moderne online settings vragen vrouwen bijna net zo vaak een man uit en ze zijn het er niet langer over eens dat de man de rekening op zich neemt.

Dat gezegd hebbende, kijk een aflevering van het tv-programma First Dates — uit welk land dan ook — en je krijgt een heel ander beeld van het debat. In First Dates wordt de rekening bij heterostellen zo’n 80 procent van de keren opgepakt door de man, bij de andere 20 procent wordt de rekening gesplitst tussen man en vrouw.

Opvallend is de bovenstaande situatie, waarbij Cecilia de rekening voor zich wil nemen (of op z’n minst wil splitten), maar Vivek hier niets van wil hebben. Er ontstaat een ongemakkelijk debat die maar door tergt, met als eindresultaat Vivek die tot ongenoegen van Cecilia de rekening oppakt.

Dat is één uiterste in het debat, het andere uiterste is de visie van de schrijfster, Instagram-influencer en feminist Chidera Eggeru (@TheSlumFlower). Eggeru is van mening dat de man áltijd moet betalen en zet met haar uitgesproken mening een heel leger vrouwen naar haar hand. Ze wil het liefst dat de meest exorbitante dates voor haar gefinancierd worden. Als het even kan zijn het tripjes naar andere Europese steden. Ze is niet bang om ernaar te vragen, dat laat ze zien in haar Instagram-stories-highlight ‘#DatingAppChronicles’.

Waarom ze erop staat dat de man alles betaalt? Daar heeft Eggeru twee redenen voor. De eerste reden is simpel: ze wil veroverd worden. Een man moet moeite voor haar doen, ze laat zich niet zomaar strikken. De meeste datingcoaches zijn het hierin met haar eens. Datingcoach Daan de Ram vertelt in een interview: “Het [wel of niet] betalen van de rekening is een signaal. Het is onbewuste psychologie: een man moet jagen en een vrouw speelt het spel mee. Ik raad mannen aan om de rekening altijd op te pakken — zéker als het jouw idee is om te daten.”

De tweede reden waarom Eggeru wil dat mannen alles betalen, is diepgaander. Ze blijft het begrip ‘high standards’ herhalen. Een date is een indicatie van hoe een relatie met een man eruit zou zien, en zij wil simpelweg een luxueus leven leiden. Dat probeert ze te initiëren door de eerste dates zo hooggegrepen mogelijk te maken. Golddigger alert, zou je zeggen, maar haar redenering is dat je als vrouw altijd 0-1 achterstaat in een hetero-relatie.

Als men daarbij de frustrerende gevolgen van de ongelijkheden binnen het patriarchaat in acht neemt, heeft Eggeru zonder meer een punt. Hierbij komen factoren als emotionele arbeid (het onbetaalde sociale en psychologische werk dat binnen een relatie wordt verricht), de salariskloof en de orgasmekloof kijken. Omdat vrouwen maatschappelijk gezien zijn achtergesteld, is Eggeru van mening dat mannen dit terug moeten geven in de vorm van haar verwennen tijdens een date (en in de rest van de potentiële relatie). In dat optiek is het voor mannen zelfs een feministische zet om de rekening te betalen.

Of je het nu eens bent met Eggeru of aan de kant van Cecilia uit First Dates staat, het is het handigste om gewoon met je creditcard te wapperen. De rekening betalen op een date is een charmant moment die je zou moeten benutten — of je haar nu leuk vindt of niet. Ja, we leven in een samenleving die steeds geëmancipeerder raakt, maar laat dit soort tradities in stand. Als je een beetje omdenkt, kan je het wegzetten als een feministische daad. Win-win!

Entertainment
404608 05: Actor Leonardo DiCaprio films a scene on the set of "Catch Me If You Can" April 27, 2002 on location in New York City. (Photo by Diane L. Cohen/Getty Images)
Kies jouw favoriete filmkapsel (deel 2)
Door Arno Kantelberg
Entertainment
Dolly Alderton attending the Newport Beach Film Festival UK Honours event, at the Londoner Hotel, central London. Picture date: Thursday February 16, 2023. (Photo by Suzan Moore/PA Images via Getty Images)
Is dit het beste boek van 2024? 
Door Arno Kantelberg