De toekomst van horlogerie

Wat als haute horlogerie in de 21ste eeuw was uitgevonden?

De Ressence Type 1° Round Multicolour is het eerste model van het Belgische merk met een veelkleurige wijzerplaat. Waar de meeste Ressence-ontwerpen zich concentreren op één kleur zoals blauw, zwart of rood is de Type 1° M een ​​aanzienlijke afwijking van de norm.

Ressence is anders dan anders, want als je aan een horloge denkt, komt waarschijnlijk het volgende in je op: een ronde wijzerplaat, twee of drie wijzers en twaalf cijfers of markeringen. Misschien heeft het wat extra indicatoren als je denkt aan een chronograaf of een klein venster om de datum weer te geven, maar dat is het dan ook wel. 

Wedergeboorte van de essentie

De meeste van ons stellen zich waarschijnlijk iets vergelijkbaars voor. In 2010 richtte de Belgische ontwerper Benoît Mintiens Ressence op om dit te heroverwegen. Dat Mintiens een achtergrond heeft in industrieel ontwerp en niet in de horlogerie, speelde waarschijnlijk een rol bij het feit dat hij buiten de spreekwoordelijke ‘tijdwaarnemings-box’ kon denken. Voordat hij zijn aandacht richtte op zijn eigen horlogemerk, werkte hij als ontwerper aan onder meer hogesnelheidstreinen voor het Franse SNCF tot aan interieurs voor Air France.

Ressence staat voor la renaissance de l’essentiel, de wedergeboorte van de essentie: hoe zou een horloge eruitzien als Fine Watchmaking pas in de 21ste eeuw was uitgevonden?

ROCS

Zijn idee was om een horloge zonder wijzers te maken, waarbij de tijdsaanduiding in de wijzerplaat zelf was ingebouwd. Leesbaarheid, rechtlijnigheid en moderne lijnen stonden hier allemaal centraal. Het Belgische horlogemerk staat met de tijdsweergave bekend om zijn Ressence Orbital Convex System (ROCS). ROCS betekent in wezen dat het hele display draait om de tijd weer te geven, waarbij het grootste deel van de gebolde wijzerplaat dienst doet als minutenteller. Daarnaast zijn er subwijzerplaten die onafhankelijk van elkaar draaien en de uren, seconden of dagen van de week weergeven. Het filmpje hieronder (met een eerdere Type 1) geeft een heldere uitleg.

Bij het Type 1° M is de hoofdwijzerplaat van de wijzerplaat wit, het minutenspoor blauw, de uren groen, de secondenteller geel en de dagen van de week rood. De kleuren maken het nieuwste Ressence-model het gemakkelijkst afleesbare horloge van het merk. De verschillende kleuren maken het ook eenvoudig om bij te houden waar elke indicator zich bevindt, terwijl deze op het display draait.

De ronde kast is gemaakt van titanium en heeft een diameter van 42,7 mm. Het roterende display bestaat uit een gebolde zilveren wijzerplaat, bedekt met een dubbel koepelvormig saffierglas. De gegraveerde displays zijn gevuld met blauw Super-LumiNova om ook in het donker een goede leesbaarheid te garanderen.

Het horloge wordt aangedreven door Ressence’s ROCS 1.3 automatische kaliber. Het horloge heeft een gangreserve van 36 uur. Die gangreserve is niet enorm hoog omdat het ROCS-mechanisme relatief veel kracht nodig heeft voor de meerdere draaiende displays.

De Type 1° M wordt geleverd met een witte rubberen band en een titanium gesp. De prijs ligt op ​​CHF16.800 (ca. €17.700 , exclusief belastingen).