Onze favoriete restaurants in Rotterdam

Goed uit eten gaan in Rotterdam kan zéker, vooral als je bij deze restaurants langsgaat.

Dat de Maasstad veel cultureels te bieden heeft, weten veel Nederlanders onderhand wel. De op één na grootste stad in Holland kent een hooggewaardeerd aanbod theaters, musea en andere uitgaansgelegenheden. Maar de beste restaurants in Rotterdam? Die zijn vaak minder snel op landelijk niveau ontdekt, zéker als je naar onze favorieten vraagt.

Rotonde

Rotonde is een groenterestaurant van hoge kwaliteit (wat sinds 2023 door Michelin wordt beaamt met een Groene Ster). Op het menu staan vooral groenten (uit de omgeving van Rotterdam), van het land en uit de zee – zoals granen, peulvruchten en paddenstoelen – en die in hun eer worden gelaten. De kleine gerechtjes zijn goed te combineren met de hippe wijnkaart vol natuurwijnen.

Restaurant Rotterdam: Rotonde, Goudsesingel 230, Rotterdam (Centrum)

Héroine

Alom bekend bij Rotterdammers is restaurant Héroine, een eetgelegenheid van hoge klasse waarbij de prijs niet compleet de pan uit rijst. Alhoewel Rotterdam een mooi aantal sterrenrestaurants kent, heeft Héroine er (nog) geen bemachtigd. Die ambities zijn er wel: chef Michael Schook probeert samen met zijn keukenteam het hoogst haalbare naar boven te halen. Dat proef je terug in de gerechten.

Naast Héroine heeft Schook sinds 2021 een nieuw restaurant in Rotterdam: restaurant Putaine, dat drijft in de Rijnhaven. Het net iets ecletischere restaurant heeft een shared-dining concept, met kleine gerechtjes die het beste gedeeld kunnen worden.

Restaurant Rotterdam: Héroine, Kipstraat 12, Rotterdam (Centrum)

Trattoria A Proposito

A Proposito is al járen een van de beste Italiaanse restaurants in Rotterdam, pal naast het Centraal Station. Het is een populaire plek onder de businesslui afkomstig van ’t Weena. Doorgaans is het druk bij A Proposito en reserveren per telefoon wordt aangeraden (een website heeft het restaurant niet). Eenmaal een tafel bemachtigd, wordt er door de gastheer/vrouw een groot krijtbord met het menu van de dag voor de tafel gezet. Hierop vind je een ruime keuze uit antipasti en vlees- en visgerechten, het is het enige restaurant in Rotterdam waar je de meest authentieke Siciliaanse gerechten bestelt. Het geheim achter het succes van de voortreffelijke gerechten is nonna A Proposito, die al decennialang in de keuken staat.

Restaurant Rotterdam: A Proposito (tel. 010 213 2334), Weena 505, Rotterdam (Centrum)

Bar Cult

Bar Cult is een van de coolste wijnbars van Rotterdam, waar je ook lekker kunt snaaien. Op de kaart komen meer dan duizend (natuur)wijnen bij elkaar, die gepaard worden met leuke gerechten als brioche met pathé of fried chicken burgers. Je zou er tevens horecaheld Perry de Man tegen het lijf kunnen lopen, het is immers zijn favoriete plekkie in de stad.

Restaurant Rotterdam: Bar Cult, Oostkousdijk 29, Rotterdam (West)

De Matroos en het Meisje

Een ander favoriet restaurant in Rotterdam, op het Deliplein in Katendrecht om precies te zijn, is De Matroos en het Meisje. De Matroos is een hoog kwalitatief restaurant waar creatieve gerechten worden gepresenteerd. Het typerend Hollandse restaurant, met een muur vol Delftsblauwe illustraties en verwassen keukendoeken als servetten, heeft een hoog no-nonsense gehalte. Je eet er wat de pot schaft en je doet het ermee. Klagen zal je niet.

Restaurant Rotterdam: De Matroos en het Meisje, Delistraat 52, Rotterdam(-Zuid)

Mangiare

Mangiare is inmiddels zo’n succes-restaurant in Rotterdam, dat reserveren een must is. Het Italiaanse eten van Mangiare is smakelijk, toegankelijk en eerlijk geprijsd. Bij Mangiare doen ze niet aan menukaarten, maar vertelt de serveerder welke gerechten er dagelijks op de kaart staan. Aanrader: de spaghetti uit het Parmezaanse kaaswiel, zoals we van het internet kennen. Het gerecht wordt dankzij een klein beetje honing iets zoeter gemaakt, wat het naar ons idee tot een succesformule maakt. Verder is er een fijn aanbod van verse vlees-, vis- en vega-opties.

Restaurant Rotterdam: Mangiare, Van Oldenbarneveltstraat 150,  Zaagmolenkade 124 & Pannekoekstraat 93A, Rotterdam

Bar Blink

Op zoek naar een restaurant bij Rotterdam Blaak? Dan zit je bij Bar Blink aan het juiste adres. Hier kun je de hele dag terecht, voor zowel ontbijt, lunch en diner. De Mediterraanse shared dining gerechtjes zijn voor ieder wat wils en passen ook goed bij grotere gezelschappen. Met een van de creatieve cocktails erbij kan het zo maar een hele gezellige avond worden 😉

Restaurant Rotterdam: Bar Blink, Wijnhaven 59, Rotterdam Centrum

Bistrot du Bac

De traditionele Franse keuken saai? Welnee, bij Bistrot du Bac wordt het tegendeel bewezen. In een hip zaakje aan het Deliplein zit de Franse bistro, inclusief zwart-wit geruite tegelvloer en oude Franse prints aan de muur. Je eet er goede vlees-, vis- en vegagerechten die door de Franse keuken zijn beïnvloed, maar die ook op de Rotterdamse omgeving zijn afgesteld.

Restaurant Rotterdam: Bistrot du Bac, Sumatraweg 5, Rotterdam(-Zuid)

Deli Bird

Bij Deli Bird waan je je voor even in authentiek Thaise sferen. Het Rotterdamse restaurant had jaren geleden de ambitie om het Thaise straatleven naar Katendrecht te brengen. Begin twintigste eeuw was het haveneiland immers een populaire bestemming voor Aziatische immigranten en tegenwoordig is het stadsdeel meermaals bestempeld als culturele broedplaats. Zo geschiedde: Deli Bird bevindt zich op het reurige Deliplein, waar de culinaire uitspattingen en hippe hotspots je om de oren vliegen. Tussen al dat rumoer vind je het kleine zaakje van Deli Bird, dat voortreffelijke masaman curry’s en authentiek pittige tom yum soepen uitserveert. Dat alles gepaard met een typisch Chang-biertje maakt het tot een favoriet op het plein.

Restaurant Rotterdam: Deli Bird, Delistraat 44-a, Rotterdam(-Zuid)

Old Scuola

De pizzazaak Old Scuola is gevestigd in een oude school (what’s in a name) in hartje centrum en maakt de beste pizza’s van Rotterdam. De pizza’s van de uit Napoli geïmporteerde houtoven komen zijn goedgekeurd door menig pizza-professional. De pizzabodem’s zijn luchtig, dun en ietwat zwartgeblakerd, de tomaten zijn kwalitatieve San Marzano’s en de mozzarella komt van Nederlandse koeien en buffels. Op het menu staan klassiekers, maar ook creatieve pizza’s die de Napolitaanse boekjes te buiten gaan.

Restaurant Rotterdam: Old Scuola, Achterklooster 1 (Rotterdam Centrum) & Abraham Tuschinskistraat 58 (Rotterdam-West)

Marseille

Marseille zit aan de drukke 1e Middellandstraat in Rotterdam-West, waar je op het terras een mooi schouwspel van het chaotische verkeer meekrijgt. Gelukkig zijn de pulpo, artisjok en oeuf mayonaise de perfecte afleiding hiervan. Het Franse café blijft trouw aan de Franse keuken, maar doet ’t op de Rotterdamse no-nonsense manier. Een fijn en toegankelijk restaurant dichtbij het centrum dat als een ideale uitvalsbasis voor een restaurant in Rotterdam dient.

Restaurant Rotterdam: Marseille, 1e Middellandstraat 16B, Rotterdam(-West)