Onze favoriete restaurants in Rotterdam

Goed uit eten gaan in Rotterdam kan zéker, vooral als je bij deze restaurants langsgaat.

Dat de Maasstad veel cultureels te bieden heeft, weten veel Nederlanders onderhand wel. De op één na grootste stad in Holland kent een hooggewaardeerd aanbod theaters, musea en andere uitgaansgelegenheden. Maar de beste restaurants in Rotterdam? Die zijn vaak minder snel op landelijk niveau ontdekt, zéker als je naar onze favorieten vraagt.

1 | Héroine

Alom bekend bij Rotterdammers is restaurant Héroine, een eetgelegenheid van hoge klasse waarbij de prijs niet compleet de pan uit rijst. Alhoewel Rotterdam een mooi aantal sterrenrestaurants kent, heeft Héroine er (nog) geen bemachtigd. Die ambities zijn er wel: chef Michael Schook probeert samen met zijn keukenteam het hoogst haalbare naar boven te halen. Dat proef je terug in de gerechten.

Naast Héroine heeft Schook sinds 2021 een nieuw restaurant in Rotterdam: restaurant Putaine, dat drijft in de Rijnhaven. Het net iets ecletischere restaurant heeft een shared-dining concept, met kleine gerechtjes die het beste gedeeld kunnen worden.

Restaurant Rotterdam: Héroine, Kipstraat 12, Rotterdam (Centrum)

2 | Trattoria A Proposito

A Proposito is al járen een van de beste Italiaanse restaurants in Rotterdam, pal naast het Centraal Station. Het is een populaire plek onder de businesslui afkomstig van ’t Weena. Doorgaans is het druk bij A Proposito en reserveren per telefoon wordt aangeraden (een website heeft het restaurant niet). Eenmaal een tafel bemachtigd, wordt er door de gastheer/vrouw een groot krijtbord met het menu van de dag voor de tafel gezet. Hierop vind je een ruime keuze uit antipasti en vlees- en visgerechten, het is het enige restaurant in Rotterdam waar je de meest authentieke Siciliaanse gerechten bestelt. Het geheim achter het succes van de voortreffelijke gerechten is nonna A Proposito, die al decennialang in de keuken staat.

Restaurant Rotterdam: A Proposito (tel. 010 213 2334), Weena 505, Rotterdam (Centrum)

3 | Deli Bird

Bij Deli Bird waan je je voor even in authentiek Thaise sferen. Het Rotterdamse restaurant had jaren geleden de ambitie om het Thaise straatleven naar Katendrecht te brengen. Begin twintigste eeuw was het haveneiland immers een populaire bestemming voor Aziatische immigranten en tegenwoordig is het stadsdeel meermaals bestempeld als culturele broedplaats. Zo geschiedde: Deli Bird bevindt zich op het reurige Deliplein, waar de culinaire uitspattingen en hippe hotspots je om de oren vliegen. Tussen al dat rumoer vind je het kleine zaakje van Deli Bird, dat voortreffelijke masaman curry’s en authentiek pittige tom yum soepen uitserveert. Dat alles gepaard met een typisch Chang-biertje maakt het tot een favoriet op het plein.

Restaurant Rotterdam: Deli Bird, Delistraat 44-a, Rotterdam(-Zuid)

6 | De Matroos en het Meisje

Een ander favoriet restaurant in Rotterdam, op het Deliplein in Katendrecht om precies te zijn, is De Matroos en het Meisje. De Matroos is een hoog kwalitatief restaurant waar creatieve gerechten worden gepresenteerd. Het typerend Hollandse restaurant, met een muur vol Delftsblauwe illustraties en verwassen keukendoeken als servetten, heeft een hoog no-nonsense gehalte. Je eet er wat de pot schaft en je doet het ermee. Klagen zal je niet.

Restaurant Rotterdam: De Matroos en het Meisje, Delistraat 52, Rotterdam(-Zuid)

5 | Mangiare

Mangiare is inmiddels zo’n succes restaurant in Rotterdam, dat er een tweede locatie aan de Zaagmolenkade is geopend. Het Italiaanse eten van Mangiare is smakelijk, toegankelijk en eerlijk geprijsd. Bij Mangiare doen ze niet aan menukaarten, maar vertelt de serveerder welke gerechten er dagelijks op de kaart staan. Aanrader: de spaghetti uit het Parmezaanse kaaswiel, zoals we van het internet kennen. Het gerecht wordt dankzij een klein beetje honing iets zoeter gemaakt, wat het naar ons idee tot een succesformule maakt. Verder is er een fijn aanbod van verse vlees-, vis- en vega-opties.

Restaurant Rotterdam: Mangiare, Van Oldenbarneveltstraat 150,  Zaagmolenkade 124 & Pannekoekstraat 93A, Rotterdam

6 | Renilde

Renilde, één van de nieuwste restaurants in Rotterdam, is een aanwinst van jewelste. Dankzij de locatie bovenop het indrukwekkende Depot-gebouw in het Museumpark heeft het restaurant een prachtig uitzicht over de stad. In de keuken staat Jim de Jong, in Rotterdam bekend als de voormalig chef-kok van hoog gewaardeerd restaurant De Jong. (Broertje Rokus de Jong heeft onlangs het restaurant Diepnoord geopend in Rotterdam-Noord, ook een restaurant tip).

Restaurant Rotterdam: Renilde, Museumpark 24, Rotterdam (Centrum)

7 | Old Scuola

De pizzazaak Old Scuola is gevestigd in een oude school (what’s in a name) in hartje centrum Rotterdam. De pizza’s van de uit Napoli geïmporteerde houtoven komen zijn goedgekeurd door menig pizza-professional. De pizzabodem’s zijn luchtig, dun en ietwat zwartgeblakerd, de tomaten zijn kwalitatieve San Marzano’s en de mozzarella komt van Nederlandse koeien en buffels. Op het menu staan klassiekers, maar ook creatieve pizza’s die de Napolitaanse boekjes te buiten gaan.

Restaurant Rotterdam: Old Scuola, Achterklooster 1 (Rotterdam Centrum) & Abraham Tuschinskistraat 58 (Rotterdam-West)

8 | Rotonde

Rotonde is een groenterestaurant van hoge kwaliteit (wat sinds april 2023 door Michelin wordt beaamt met een Bib Gourmand). Op het menu staan vooral groenten (uit de omgeving van Rotterdam), van het land en uit de zee – zoals granen, peulvruchten en paddenstoelen – en die worden in hun eer gelaten. De kleine gerechtjes zijn goed te combineren met de hippe wijnkaart vol natuurwijnen en oranje wijnen.

Restaurant Rotterdam: Rotonde, Goudsesingel 230, Rotterdam (Centrum)

9 | Dertien

Het was vorig jaar even spannend of Dertien zou sluiten of niet, maar uiteindelijk is de juiste beslissing gemaakt: restaurant Dertien blijft bestaan aan de Schiedamse Vest in Rotterdam. Mooi, want het eten bij Dertien is kostelijk. Het menu, dat op de grote letterbak in de zaak is weergegeven, wisselt dagelijks. Bij Dertien draait het om verser-dan-versere seizoensproducten en daarmee wordt inventief omgegaan. Wel is er altijd een vis-, een vlees- en een groentegerecht op te vinden. Kan je geen genoeg krijgen van het eten van Dertien? Dan kan je uit de vitrine, voorin de zaak, gerechten mee naar huis nemen.

Restaurant Rotterdam: Dertien, Schiedamse Vest 30, Rotterdam (Centrum)

10 | Bistrot du Bac

De traditionele Franse keuken saai? Welnee, bij Bistrot du Bac wordt het tegendeel bewezen. In een hip zaakje aan het Deliplein zit de Franse bistro, inclusief zwart-wit geruite tegelvloer en oude Franse prints aan de muur. Je eet er goede vlees-, vis- en vegagerechten die door de Franse keuken zijn beïnvloed, maar die ook op de Rotterdamse omgeving zijn afgesteld.

Restaurant Rotterdam: Bistrot du Bac, Sumatraweg 5, Rotterdam(-Zuid)