Video: het schokkende resultaat van 30 dagen ultra bewerkt voedsel eten

De Britse dokter Chris van Tulleken at 30 dagen lang voor 80 procent ultra bewerkt voedsel. Dit is het resultaat.

Ultra bewerkt voedsel

Je hoeft geen wetenschapper te zijn om te begrijpen dat ultra bewerkt voedsel minder gezondheidsvoordelen oplevert dan een broccoli, maar wat zijn de nadelen van een overdaad aan bewerkt voedsel?

Om het antwoord op die vraag te achterhalen is de Britse dokter Chris van Tulleken 30 dagen gaan eten zoals 1 op de 5 Britten doet: 80 procent ultra bewerkt voedsel en 20 procent onbewerkt voedsel.

Om eventuele verschillen in het lichaam en brein van Tulleken op te merken, laat hij zich vooraf en achteraf op verschillende meetwaarden scannen. De resultaten na 30 dagen bewerkte voeding nuttigen zijn schokkend.

De resultaten

Zo kwam hij in 30 dagen 6.5 kilo aan, waarvan 3 kilo puur lichaamsvet. Ook nam het hormoon dat trek veroorzaakt met 30 procent toe en nam het hormoon dat zorgt dat je een vol gevoel ervaart juist af, waardoor Tulleken ondanks alle extra calorieën toch minder verzadigt raakte.

Daarnaast blijkt uit de hersenscans dat in het brein van Tulleken tientallen nieuwe verbindingen zijn aangelegd tussen het beloningssysteem in de hersenen en het deel van het brein dat verantwoordelijk is voor herhaaldelijk gedrag (gewoonten). Tulleken heeft door zijn dieet dus letterlijk zijn brein geprogrammeerd om de voorkeur te geven aan ulta bewerkt voedsel.

Benieuwd naar de volledige ervaring van Tulleken? Je vindt de video hieronder.