Alle films van de Coen Brothers zien? Dat kan!

EYE Amsterdam zet de Coen-broertjes liefst twee maanden lang in de spotlights.

De debuutfilm Blood Simple van Ethan en Joel Coen, dateert uit 1984 en dat is precies 40 jaar geleden. Sindsdien zijn de twee buitenbeentjes niet meer weg te denken uit Hollywood. Ga maar na: Fargo, The Big Lebowski, No Country for Old Men, Burn After Reading, True Grit: het is slechts een handjevol geniale titels van de twee.

Zij schonken ons lulletje Jerry Lundegaard (William H. Macy in Fargo), de doodenge Anton Chigurh (Javier Bardem in No Country for Old Men) en natuurlijk The Dude, His Dudeness, Duder, El Duderino: Jeff Bridges in het legendarisch grappige The Big Lebowski.

Javier Bardem als de doodenge Anton Chigurh in No Country for Old Men

Zodoende leek het filmmuseum EYE in Amsterdam een goed idee om de heren in het zonnetje te zetten en wel twee maanden lang. Alle films van de broers, alsook Joel’s en Ethan’s favoriete films, zullen de revue passeren. Het programma opent met de 4K-restauratie van hun debuutfilm Blood Simple. EYE heeft wel vaker dit soort bijzondere initiatieven. Eerder pakten zij al uit met retrospecten van Martin Scorsese, Stanley Kubrick, Werner Herzog en Andrei Tarkovsky, to name a few. Dit zijn altijd geweldige tentoonstellingen en bieden filmliefhebbers altijd een schat aan informatie, films en interessante invalshoeken.

Joel (links) en Ethan Coen

We kunnen best stellen dat de creaties van de Coen Brothers stuk voor stuk briljant zijn. Hun films zijn meteen herkenbaar, zitten vol grappige taalvondsten, odes aan andere films en bizarre handelingen. Veel van hun onvergetelijke personages verliezen zich in absurde situaties die komisch onderkoeld worden uitgespeeld. Hun odes aan de film noir zitten vol visuele flair, list en bedrog. Het is niet gek te zeggen dat de heren Coen, door de jaren heen, hun eigen film noir-achtige genre hebben gecreëerd.

Extreem grappige situaties worden vaak afgewisseld met shockerende en gewelddadige scènes. De Coen broers zijn meesters in het vervagen van de grenzen tussen komedie en geweld. In negen van hun films is de immer geweldige en vaste muze Frances McDormand te zien. En bovendien nemen de broers zichzelf in hun werken nooit al te serieus.

Frances McDormand in Fargo

Ze geven eerder al eens aan geen enkele filmtheorie aan te houden en geen boodschap uit te willen dragen met hun werk. Die ongrijpbaarheid cultiveren ze overigens ook zelf in interviews, waarbij ze interviewers weinig helpen in duidingen en verklaringen. Gevraagd naar de Fargo-openingstekst ‘A True Story, told exactly as it occured’, antwoordden zij ooit met: “We wilden graag zo’n ‘waargebeurd verhaal’-film maken, maar we kenden geen enkel interessant, waargebeurd verhaal, dus hebben we er maar eentje verzonnen.” De hilariteit van de Coen Brothers in een notendop…

EYE toont de achttien speelfilms van de broers, evenals hun korte films en de films die ze solo maakten. Maar ook bijvoorbeeld horrorklassieker The Evil Dead, waar Joel Coen als assistant-editor aan meewerkte. Daarnaast zijn vijf films te zien met hun terugkerende actrice Frances McDormand – Three Billboards Outside Ebbing, Missouri! – films met een scenario van de Coens, films die door hun werk zijn geïnspireerd en films die de Coens zelf hebben geïnspireerd. Verschillende gasten zorgen voor verdieping bij speciale voorstellingen. Kortom: één groot Coen-feest en wederom een geweldig initiatief van EYE.

Het hele programma vind je hier