Kunst van Robbie Williams (en Robbie?) te zien in Amsterdam

Robbie Williams als kunstenaar? Jazeker. De beste man heeft Amsterdam uitgekozen voor zijn eerst solotentoonstelling.

Van 8 maart tot en met 8 juli van dit jaar kun je in het Amsterdamse Moco Museum kunst van Robbie Williams zien. In de tentoonstelling Pride and Self-Prejudice zijn kunstwerken te zien die Williams door de jaren heen heeft gemaakt. Een deel van zijn werk wordt nu voor het eerst tentoongesteld.

Dat de beste man niet vies is van een feestje weten wij inmiddels allemaal. Dat Williams de nodige excessen meemaakte als bandlid van Take That en als solo-artiest is ook geen geheim, net als het feit dat hij het daarom heel vaak, heel lastig had. Dan konden we al zien in deze Netflix-documentaire. Dat de keerzijde van roem een zware wissel trok op Robbie’s mentale gezondheid, kwam maar al te duidelijk aan het licht.

Een piepjonge Robbie tijdens zijn Take That-periode

Achter de schermen

Reeds in de jaren negentig, tijdens zijn eerste afkickperiode, begon Robbie met het maken van kunst. Naar eigen zeggen om ‘om te gaan met zijn innerlijke demonen’. Omdat dit er nogal wat waren, werd het maken van kunst voor hem een vrijwel dagelijkse bezigheid. Een bezigheid die tot nu toe eigenlijk achter de schermen bleef.

“Door het maken van kunst kan ik mezelf uitdrukken, iets dat me door de jaren heen enorm heeft geholpen met uitdagingen op mijn pad,” vertelt Williams over zijn werk. “Het is duidelijk dat ik op bepaalde momenten in mijn carrière slecht in mijn vel zat en in die tijden waren kunst en humor belangrijke tools voor mij. Ik hoop dat deze expositie de helende kracht van kunst laat zien en bezoekers kan raken, inspireren en verbinden.”

Foto: Julian Broad / Netflix

Psyche

Met Pride and Self-Prejudice hoopt Robbie bezoekers mee te kunnen nemen in zijn psyche. Tevens heeft hij de wens dat hij mensen kan inspireren om de blik naar binnen te richten om zo zelfliefde en acceptatie te bevorderen. Want in een snelle wereld vol prikkels, meningen en conflict, is mentale gezondheid belangrijker dan ooit. Zo krijgen bezoekers van de expo een kaart waarop ze vijf positieve dingen over zichzelf kunnen schrijven. Iets wat Robbie zelf, toen hij in de put zat, niet lukte. Williams heeft zodoende de hoop dat zijn kunst mensen kan inspireren en tegelijkertijd troost en verbinding kan bieden.

Eén van de tentoongestelde werken
© Robbie Williams / Moco Museum

Ook bij het Moco Museum is men heel trots. Het is niet niks dat een superster als Robbie Williams deze plek uitkoos voor zijn eerste solo-kunsttentoonstelling. Zeker gezien het feit dat niet heel bekend was dat hij kunst maakte en dit ook nog eens wilde delen met de wereld. De tentoonstelling Pride and Self-Prejudice wordt op 7 maart feestelijk geopend en is van 8 maart tot en met 8 juli te bezichtigen. Wie weet is Robbie wel bij de opening aanwezig.

Tickets voor de tentoonstelling zijn verkrijgbaar via mocomuseum.com