The Good, the Bad & the Ugly op je bord

Authentiek Italiaans eten is al dertig jaar het unique selling point van Roberto’s – het befaamde Amsterdamse restaurant.  

Er zijn weinig restaurants die het dertigjarig jubileum halen. Een positieve uitzondering is het Italiaanse restaurant Roberto’s, gevestigd in Hilton Amsterdam.

Om dit te vieren, brengt Roberto’s een ode aan de Pura Cucina Italiana, geïnspireerd op de legendarische Italiaanse spaghetti Western The Good, the Bad and the Ugly – ‘Il buono, il brutto, il cattivo’ – van Sergio Leone. De komende maanden biedt het restaurant een culinaire reis door de verschillende regio’s van Italië en presenteert zowel traditionele als moderne interpretaties van de Pura Cucina Italiana.

Wat zegt de chef?

De Italiaanse keuken is één van de meest favoriete ter wereld. Net als de rode draad in Sergio Leone’s film The Good, the Bad and the Ugly, is de Italiaanse gastronomie de waardevolle ‘schat’ waar veel restaurants naar op zoek zijn. Executive Chef Franz Conde: “Wij koesteren de oorspronkelijke waarden van de Pure Italiaanse Keuken: puur en lekker! Doordat ook gastronomie wordt beïnvloed door culturele veranderingen en trends, kunnen gerechten hun authenticiteit verliezen. Bij Roberto’s streven wij er juist naar om de traditionele waarden die de Italiaanse keuken zo uniek maken, te bewaren.”

Trip door Italië

De komende maanden kun je culinair op reis door Italië, terwijl je gewoon bij het restaurant aan de Amsterdamse Apollolaan aanschuift.

In oktober staat de streek Garfagnana in Midden-Italië centraal. Chef-kok Aurelio Barattini van het eeuwenoude restaurant Antica Locanda di Sesto neemt de gasten mee in de cultuur van zijn regio en deelt authentieke en stoere gerechten.

Piëmont, de regio in het noordwesten van Italië met als hoofdstad Turijn, komt daarna aanbod. Van half november tot december laat Roberto’s je de beste wijnen proeven van de familie Dogliani – eigenaar van Batasiolo wijnen. Deze worden gecombineerd met typisch Piemontese gerechten waarin natuurlijk de tartufo bianco (witte truffel) een hoofdrol speelt.

Carnaval

Van half januari tot half februari is het Venetiaans carnaval op je bord. Dan draait het om ‘ombra e cicchetti’, wat staat voor nippen aan wijn en genieten van kleine hapjes. Die worden bereid met chef- kok Ivan Fargnoli van Bacaromi, de bacaro van Hilton Molino Stucky Venice in Venetiё.

In maart en april brengt Roberto’s, samen met Ristorante L’Uliveto van Rome Cavalieri Waldorf Astoria, een ode aan de klassieke Romeinse keuken. Deze staat bekend om zijn uitzonderlijke rijkdom en smaken.

Alessio Colavecchio (general manager Hilton Amsterdam), Franz Conde (executive chef), Roberto Payer (naamgever Roberto’s)

Mei en juni staan in het teken van Sorrento en het Ristorante L’agrumeto in Hilton Sorrento Palace. Dit bezorgt je een acuut gevoel van ‘napolitudine’, een soort melancholie die je ervaart na een bezoek aan Sorrento en Napels en de overheerlijke straatkeuken van die steden. Mozzarella di bufala, de beste pizza en spaghetti, buitengewone zeevruchten, en minerale wijnen van vulkanische bodem.

Meer informatie vind je hier.

Zelf aan de slag? In dit kookboek vind je recepten uit de Pure Italiaanse Keuken – volgens Roberto’s.