Rolex breekt records met Deepsea Challenge

Diep, dieper, diepst. Maar je moet er wel een aardige pols voor hebben.

Tien jaar geleden maakte regisseur James Cameron (Titanic, Avatar) een recordbrekende soloduik van bijna 11.000 meter naar de bodem van de Marianentrog. Om hem op zijn reis te helpen, stuurde Rolex een experimentele versie van de Sea-Dweller Deepsea mee die de diepten van deze reis aankon.

Voor de tiende verjaardag komt Rolex met iets nieuws. Hoewel ze af en toe versies in edelmetalen en met edelstenen uitbrengen, gebruiken bijna al hun modellen in-house gesmeed Oystersteel of goud. Daarom moet de lancering van de nieuwe Rolex Oyster Perpetual Deepsea Challenge verzamelaars enthousiast maken. Wat deze nieuwste toevoeging zo speciaal maakt, is het materiaal. Dit is hun allereerste volledig titanium model.

Het gepatenteerde RLX Titanium, dat eerder alleen werd gebruikt als materiaal voor de achterzijde, is gebouwd van titanium klasse 5. Bijzonder vanwege zijn lichtheid en weerstand tegen corrosie. Het nieuwe horloge is 30 procent lichter dan het roestvrijstalen horloge uit 2012.

Eén maar, je moet er wel de pols voor hebben (en de euro’s.) De Oyster Perpetual Deepsea Challenge heeft namelijk een kast van een aanzienlijke 50mm. Daarin verwerkt is een Ringlock-kastarchitectuur met stikstofgelegeerde stalen ring en helium-ontsnappingsventiel. Samen met de vastgeschroefde kroon met Triplock-bescherming is ‘ie waterbestendig tot 11.000 meter. Daarmee gaat het horloge tot wel 5.000 meter over het vroegere record heen van de Omega Seamaster Planet Ocean Ultra Deep.

Close up of the chamfered crystal of the Oyster Perpetual Deepsea Challenge
“Dot-dash-dot”: the three markings indicating that the winding crown of the Oyster Perpetual Deepsea Challenge is made of RLX titanium
The engraved case back of the Oyster Perpetual Deepsea Challenge
The Oyster Perpetual Deepsea Challenge

De unidirectionele lunette heeft een zwarte Cerachrom-inzet, waar de schaalverdeling is voorzien van een dun laagje PVD-platina. En een hoog koepelvormig saffierglas om de zwarte kenmerkende wijzerplaat te bedekken. De zwarte wijzerplaat met witte Chromalight-markeringen is gemaakt voor ultieme zichtbaarheid in het donker en onder water. Rolex heeft ook het superbetrouwbare en duurzame kaliber 3230 automatisch uurwerk ingeruild dat in 2020 werd geïntroduceerd.

De Deepsea Challenge in RLX Titanium kost €25.950.