De nieuwe standaard – ook Rolex gaat aan pre-owned certificaat

Als Rolex hieraan begint, maak je dan op voor een bescheiden aardverschuiving in horloge-land.

Gecertificeerde tweedehandsprogramma’s zijn hot onder horlogemerken. Met een almaar groeiende tweedehands markt (laat staan vintage) zorgen steeds meer merken ervoor dat ze een ‘certified pre-owned’ certificaat invoeren. Een belangrijke stap die zal helpen bij het reguleren van de markt als het gaat om het kopen en verkopen van Rolexen op de secundaire markt.

In een poging om wildgroei tegen te houden en het Rolex-gevoel te behouden, dient het nieuwe programma van de Zwitserse horlogemaker als een legitieme ‘marktplaats’ voor diegenen die een tweedehands Rolex rechtstreeks van de fabrikant willen kopen. Een belangrijke stap voor het populaire merk, omdat dit tegenwoordig vooral is voorbehouden aan juweliers.

Seal of Approval

Maar wat betekent dit nu concreet? Door vast te houden aan de hoge standaard en de kennis van de horloge-experts van Rolex over de hele wereld, zullen tweedehands exemplaren nu een officiële certificering krijgen. Dit geldt voor horloges die minstens drie jaar oud zijn en hiervoor zullen kopers een tweejarige internationale garantiekaart ontvangen die hun echtheid bevestigt.

2023

Verder komt er een etui bij, een service- en garantieboekje en, het meest in het oog springend, het Rolex Certified Pre-Owned-zegel. Rolex zegt er zelf het volgende over: “Rolex pleit voor de duurzaamheid van zijn producten. Dankzij compromisloze kwaliteitsnormen produceert het merk horloges met de langst mogelijke levensduur. We willen daarom het tweede leven begeleiden van onze horloges die al op de markt circuleren. Rolex-horloges – nieuw of tweedehands – mogen alleen worden gekocht bij officiële Rolex-retailers, die gemachtigd zijn om Rolex-horloges te verkopen en te onderhouden.”

Licht prikkend door dit citaat is dit uiteraard ook een manier om huidige én extra inkomsten te garanderen. Het wordt vanaf deze maand in eerste instantie uitgerold in Bucherer-boetieks in zes landen: Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. Andere officiële geautoriseerde Rolex-dealers die ervoor kiezen deel uit te maken van het programma, kunnen dit vanaf het voorjaar van 2023 doen.