Veelbelovende teaser van The Rolling Stones

De seinen voor het eerste originele Stones-album sinds jaren staan allemaal op groen.

27 July 2022, North Rhine-Westphalia, Gelsenkirchen: Musicians Mick Jagger (l) and Keith Richards are on stage during a Rolling Stones concert at the Veltins Arena. Photo: Henning Kaiser/dpa (Photo by Henning Kaiser/picture alliance via Getty Images)

Zeven jaar geleden, in december van 2016, brachten The Rolling Stones hun laatste album uit. Blue & Lonesome was een geweldig album, maar er was geen sprake van nieuwe nummers. Blue & Lonesome was een verzameling van bluescovers, waarmee de band terugging naar hun oorsprong, naar hun oude blueshelden.

Voor het laatste écht originele album van The Rolling Stones moeten we terug naar 2005. Het album A Bigger Bang was eigenlijk na jaren weer eens een knap werkje. Nu is er een teaser van een nieuw nummer gelanceerd. Maar zal het nieuwe album aan de maatstaven voldoen?

Onlangs verscheen in de Hackney Gazette, een lokale krant in Londen, een opmerkelijke advertentie van een glasmakerij genaamd Hackney Diamonds. De promotietekst in de advertentie luidde “Our friendly team promises you Satisfaction, when you say Gimme Shelter we’ll fix your Shattered windows.”

De referenties naar de Stones-nummers (I Can’t Get No) Satisfaction, Gimme Shelter en Shattered lag er lekker dicht bovenop. Het bedrijf Hackney Diamonds bestaat ook helemaal niet. Stonesvolgers hadden al snel door dat dit een originele manier was om het nieuwe album getiteld Hackney Diamonds aan te kondigen.

Van dat nieuwe album is er nu een kleine teaser verschenen van het nummer Don’t get angry with me. Het is onmiskenbaar Stones; veelbelovend.

Het nieuwe album van de Stones wordt in oktober verwacht. Het is sowieso een bijzonder album omdat Charlie Watts er niet bij is. De stoïcijnse drummer overleed in 2021. Er zijn wel drumpartijen van Watts te horen, die had hij al opgenomen voor zijn overlijden. Watts’ stand in Steve Jordan speelt de overige drumpartijen.

Ook bijzonder: Bill Wyman speelt mee. De Stille Stone is na jaren weer van de partij, al is het maar op één nummer. Dat nummer is ter ere van Charlie Watts, het bandlid waar Wyman altijd een goeie relatie mee onderhield.

Het album zelf is opgenomen in de Verenigde Staten, maar Wyman heeft zijn partijen ingespeeld in een studio in Londen. Wyman heeft al tientallen jaren niet meer gevlogen, dus dat ging hij ook niet doen voor dit album. 

Over Londen heeft Jimmy Fallon nog wel iets te mopperen, zij het goedgemutst. Zie hieronder hoe Jimmy Fallon op het officiële Twitter-account van The Rolling Stones door Mick Jagger wordt gebeld.

Waar moeten we dit nieuwe album van de Stones plaatsen in hun oeuvre? Dat zal de tijd leren. Er zijn fans die Emotional Rescue uit 1980 en en Tattoo You (1981) tot Stones’ beste body of work rekenen. En zélfs fans die Steel Wheels uit 1989 meetellen.

Maar over het algemeen bestaat de opinie dat Richards en Jagger hun best werk leverden tussen 1966 (Aftermath) en 1974 (It’s Only Rock ’n’ Roll), al zou je dat op kunnen rekken tot Some Girls uit 1978. Dat is alles bij mekaar zo’n halve eeuw geleden. En de heren zijn inmiddels de 80 gepasseerd (!).

Maar er is een opvallend feitje dat veelbelovend is. Het hangt er een beetje vanaf hoe je telt, maar Hackney Diamonds wordt het 26e album van The Rolling Stones. Bowie’s laatste album, Blackstar, was ook zijn 26e. 

Blackstar bleek uiteindelijk Bowie’s zwanenzang, maar het was ook een geniaal goed album. Great minds think alike, dus wellicht dat de Stones en Bowie, iconen uit de Britse rockmuziek, hier hand in hand gaan.