Waarom dit de beste bondscoach is

ronald koeman

Vandaag werd Ronald Koeman in Zeist gepresenteerd als de nieuwe bondscoach van het Nederlands Elftal. Koeman zei de functie als een grote eer te beschouwen, zoals hij dat ook deed tijdens zijn vorige regeerperiode, van 2018 tot 2020.

Op 24 maart staat het eerste duel onder de nieuwe bondscoach op de agenda. De tegenstander is meteen een stevige, namelijk WK-finalist Frankrijk. Het is het eerste pouleduel in de kwalificatie voor het Europees Kampioenschap van 2024 in Duitsland. Gibraltar, Ierland en Duitsland zijn de andere tegenstanders.

Ronald Koeman gaf tijdens zijn persconferentie een kijkje in zijn voetbalstrategie. De belangrijkste wijziging: de nieuwe bondscoach gaat weer in een systeem met vier verdedigers spelen. Onder zijn voorganger Louis van Gaal werd er nog met vijf verdedigers gespeeld.

Dat is goed nieuws, maar het was niet het belangrijkste argument waarom we blij moeten zijn met de nieuwe bondscoach.

De kleding van de moderne voetbalcoach is een groter dossier waard, maar wat we in grote lijnen wel kunnen constateren is dat coaches hun kostuum dragen alsof het een verplichting is. Het is corvee, net als het verzamelen van de ballen na de training. 

Het grootste slachtoffer van die desinteresse bij de coaches is de arme stropdas. Die komt er al jaren bekaaid vanaf, ook bij Louis van Gaal en diens KNVB-kostuum

Dit zijn de vijf stropdasklassiekers. 

Spelers en coaches krijgen tegenwoordig allemaal een mediatraining. Ze leren hoe ze zich moeten presenteren voor de draaiende camera’s, maar niet hoe ze een das moeten stroppen. Die wordt steevast bonkig geknoopt, rechttoe rechtaan, meestal zo laag hangend dat het bovenste knoopje van het overhemd zichtbaar is – een kneuterige aandoend geheel. 

Ook als clubcoach was Ronald Koeman al een uitzondering op die regel. Zoals vandaag ook in Zeist weer viel te constateren, weet Koeman zijn das op waarde te schatten. De nieuwe bondscoach stropt zijn das op de Windsor-wijze. Op z’n Engels dus.

De strop van de zwarte das vormt daardoor een heerlijk geometrisch duet met het boordje van zijn overhemd. De revers van het jasje, van het Nederlandse merk Cavallaro, sluit daar fraai op aan.

Ironisch genoeg is het vooral Koeman’s oudere broer Erwin die de yin vormt voor Ronald’s yang. Erwin Koeman stropt niet zozeer zijn das, hij legt ‘em als een platvis op zijn borst. Gek genoeg was Erwin de meest technische van de twee Koemanbroers. Helaas heeft hij die verfijnde techniek niet doorgetrokken naar zijn garderobe.

In het topvoetbal komt het aan op details. Zoals Johan Cruijff al zei: “Dan zijn er details die in detail verkeerd gaan.” Maar niet bij Ronald Koeman. Diens behandeling van zijn das toont aan dat hij een perfectionist is, een man van detail. 

Met die kwalificatie voor het WK zit het wel snor. 

Wil jij het perfecte gootje in je stropdas? Nou, dat kan – lees hier maar.