Rooibos op je huid? Doen!

Je kent het van de thee die eigenlijk geen thee is. Maar het plantje duikt ook in de badkamer op…

Rooibos ken je uit je theekistje, maar het wordt steeds vaker gebruikt in huidverzorgende producten.  

Rooibos is een lid van de vlinderbloemenfamilie. De plant komt van nature voor in de omgeving van de Cederberg (Zuid-Afrika). De naam rooibos is Afrikaans en afgeleid van het Nederlandse ‘rood bos’. Hieronder zie je een rooibosveld.

Thee

Sinds het begin van de vorige eeuw wordt rooibos gekweekt. De bladeren van de plant worden geplukt, gestampt en in de zon ter oxidatie gelegd. In de laatste fase verkrijgt de rooibos haar roodbruine kleur. Het wordt gebruikt voor de vervaardiging van een op thee lijkende drank. Het principe is hetzelfde: je giet er warm water op, even laten trekken, klaar. Maar voor thee-puristen mag het geen thee heten, omdat er geen theebladeren aan te pas komen.

Thee van rooibos is daarom een kruidenthee. In tegenstelling tot de echte thee bevat rooibos geen cafeïne en bijna geen tannine, die in gewone thee verantwoordelijk is voor de iets bittere smaak. Rooibosthee heeft antioxidanten zoals vitamine C, calcium en ijzer.

Huidverzorging

In Zuid-Afrika wordt rooibos al duizenden jaren door de lokale bevolking gebruikt als middel tegen allerlei huidproblemen. Het verzacht de huid en zorgt voor verlichting bij jeuk en huidirritaties als eczeem, acne, zonnebrand en allergische reacties.

De kracht van rooibos ligt in het vermogen om de huid te beschermen tegen vrije radicalen en door de aanwezigheid van de polyfenolen die werken als een krachtig antioxidant. Rooibos bevat tevens een hoog gehalte aan flavonoïden, die helpen bij het verbeteren van de gevoelige huid.

Dore Rooibos Cosmetics maakt daar gebruik van. Het bedrijf introduceert Essentials; zeven verzorgingsproducten met rooibos als hoofdingrediënt. De lijn bestaat uit verschillende producten die elkaar zowel aanvullen als versterken. De producten zijn geschikt voor alle huidtypes, inclusief de gevoelige huid.

Meer verzorgende producten met roots in Afrika vind je hier.

Smeren maar

De rooibos die gebruikt wordt in Dore Rooibos Cosmetics is groen rooibos extract. Dit is een niet-gefermenteerde vorm van rooibos, in tegenstelling tot de rooibos die gebruikt wordt bij het zetten van thee. Het percentage rooibos is 0,2%, dit is te vergelijken met het gebruik van een theezakje op de huid.

Dore Rooibos Cosmetics probeert de ecologische voetafdruk van het merk zo laag mogelijk te houden. De producten zijn volledig vegan, wat inhoudt dat ze vrij zijn van dierlijke grondstoffen en niet op dieren worden getest. Het verpakkingsmateriaal wordt vervaardigd uit recyclebaar suikerriet. Bovendien worden microplastics en andere schadelijke stoffen voor het milieu en de mens vermeden. Het rooibosextract, gecertificeerd Rooibos LTD, wordt verkregen van Zuid-Afrikaanse rooibosboeren. De formules worden bovendien grondig geverifieerd door Vegan Society.

Twee prima producten zijn de dagcreme Rooibos Lightweight Day Cream energy booster (€30, 50 ml) en de reiniger Rooibos Deep Clean Face Wash (€19, 120 ml). Met deze twee kom je een heel eind.