Zo maak je de signatuur-cocktail van de Utrechtse bar Ruby Rose

De Ruby Rose cocktail is de smaakmaker van ieder weekend.

Wijn- en eetbar Ruby Rose in Utrecht is niet geïnspireerd op de bekende actrice, neen, het is ‘gewoon’ een bar met een Instagrammable interieur en een toegankelijke drank- en eetkaart (zoals Utrecht meer wijnbars rijk is). Op de drankkaart prijkt de signature cocktail van de zaak, de ‘Ruby Rose’.

Ruby Rose is niet bepaald een ‘stoere’ zaak, dus bedacht Cees van Goor (de man die de scepter zwaait in de tent) samen met barman Michael een cocktail die daar bij paste. Hij legt uit: ‘We wilden een zoete cocktail op de kaart, die elegantie uitstraalt. Eigenlijk was de Ruby Rose de openingscocktail, maar het was zo’n succes dat ‘ie nu nog steeds op de kaart staat.’

Waar ze de inspiratie vandaan haalde? Rozen, uiteraard. Zo zegt hij: ‘De roos komt overal terug in ons concept, op de menu’s, in het servies, op het plafond. We hebben zelfs een dessert in de vorm van een roos gehad. En alhoewel de insteek van Ruby Rose een wijn- en eetbar was, merken we dat er later op de avond ook animo voor cocktails is. Een cocktail met rozen hoort er dus ook bij.’ We vroegen van Goor hoe we die ideale cocktail thuis kunnen maken.

Liever een andere cocktail maken? Meer cocktail recepten vind je hier. 

Ingrediënten Ruby Rose cocktail

  • 20 ml Saint Germain Elderflower
  • 80 ml Cava MIM Brut (Dit is de huis-cava van Ruby Rose, maar any bubbelwijn will do)
  • twee druppels Angostura bitters
  • één vierkant ijsblok
  • rozenblaadjes
  • zilverballetjes

Bereidingswijze Ruby Rose cocktail

Zet een martinicoupe in de koelkast om te koelen. Mix de Saint Germain, cava en Angostura bitters. De Angostura bitters geven de cocktail de rozige kleur en houden de bitter-zoet verhouding in balans. De cocktail is, wellicht tegen je verwachting in, helemaal niet heel zoet, omdat de bitters de zoete tonen naar beneden drukken.

Als de coupe gekoeld is, leg je hier een vierkant ijsblok van groot formaat in. IJsblokvormen in dit formaat kan je bij de Action of de Blokker halen, maar zijn ook online verkrijgbaar. Weet wel: thuis zal het ijsblokje nooit zo helder en egaal worden als bij Ruby Rose. Maar als je de ijsvorm met kokend water vult alvorens hem in de vriezer te leggen, dan kom je een eind. Schenk de drank in het glas. Als finishing touch leg je een aantal rozenblaadjes op het ijsblok en hier leg je drie zilverballetjes in. ‘Die pareltjes zijn de garnering omdat de Ruby Rose cocktail onze parel is,’ zegt Cees.

Wil je een alcoholvrije-variant van de cocktail?

Dan wissel je de Saint Germain Elderflower in voor Elderflower limonade van het Utrechtse limonademerk Roze Bunker en vervang je de cava voor de alcoholvrije bubbel Pas Du Tout.