Waarom rugby de coolste sport ter wereld is

Rugby is wat ons betreft de coolste sport ter wereld. We leggen je uit waarom.

Rugby World Cup

Nog een kleine twee weken en dan begint het wereldkampioenschap rugby in Frankrijk. Officieel heet het toernooi Rugby World Cup. In Nederland is rugby minder populair dan in de landen rondom ons. Maar er gloort hoop aan de horizon: de sport wint in ons land gestaag aan populariteit.

Momenteel neemt het Nederlandse rugbyteam de 26ste plek in op de wereldranglijst en dat is lang niet gek. Helaas heef Nederland zich niet gekwalificeerd voor de wereldkampioenschappen. Toch gaan wij er de komende tijd eens goed voor zitten. Maar wat maakt rugby nou zo cool? Een opsomming!

Het spel

Rugby combineert het snelle tempo van voetbal naadloos met de juiste agressie, tactiek en vooral: teamwork. Het is niet een kwestie van de bal naar voren rossen en tussen de palen trappen. Er zijn meerdere manieren om punten te scoren. Bij rugby heb je tries, conversies, strafschoppen, penalty tries en drop-goals. Maar: alles draait om teamwork. Als elke speler zijn taak uitvoert, zal het gesmeerd lopen. Is er één radertje dat verzaakt? Dan wordt het lastig. De beste rugbylanden hebben een zeer gestructureerde spelopbouw. Een mooie en succesvolle rugby-aanval is praktisch kunst! Kijk maar eens naar een selectie mooiste tries hieronder.

De diversiteit

Afhankelijk van hun positie is het fysiek van de verschillende rugbyspelers erg divers. Zo zijn de flankspelers klein en zeer rap. Elders op het veld zijn de grotere gasten de baas. De gemiddelde lengte en gewicht van deze spelers is in Europa is 1,98 meter lang en 116 kilo zwaar, om je een idee te geven. Rugbyers zien er dus niet allemaal uit als Cristiano Ronaldo en dat is maar goed ook. Vergis je overigens niet: de grootste beren op het veld zijn vaak extreem lenig en snel. Ook leuk: bij Rugby zijn de landen waar je niet meteen aan denkt, in tegenstelling tot bij voetbal, enorm sterk. Denk aan Zuid-Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland, Wales, Ierland, Georgië, Fiji en Samoa. Bij het voetbal zijn dit landen die een eindtoernooi meestal niet eens halen.

De fans

Eigenlijk moet iedereen in zijn leven eens een rugbywedstrijd bijgewoond hebben. Of dit het legendarische Twickenham (Engeland) of het Parijse Stade de France is: de sfeer is niet te evenaren. Eén van de kernwaarden van rugby is diversiteit en iedereen is welkom. En dat merk je op de tribunes. Iedereen is jolig en volledig uitgedost. Liedjes en volksliederen worden uit volle borst meegezongen en het allerbelangrijkste: iedereen zit door elkaar en incidenten zijn er nooit. Zie je dat gebeuren tijdens Ajax-Feyenoord? Hell no…

De fair play

Ook zo’n hekel aan jankende voetballers die over de grond rollen alsof hun voet net werd geamputeerd? Bij rugby is er geen plek voor theater of vieze spelletjes. Fair play is een van de allerbelangrijkste zaken in het rugby. Ja, natuurlijk liggen er weleens rugbyers op het veld of worden ze bloedend van het gras gedragen. Maar moet een rugbyspeler van het veld af, dan kun je er vanuit gaan dat er écht wat aan de hand is. Liever willen zij al bloedend doorspelen. Echte rugbyers geven niet op en hebben karakter. Ook mooi: het maken van een erehaag om respect te tonen aan de winnende partij is heel normaal.

De scheidsrechter en moderne techniek

Nog niet zo lang geleden maakte de VAR zijn intrede bij het voetbal. En dan nog is er continu gezanik. Rugby doet al sinds 1996 (!!!) een beroep op een ‘video referee’. Is er iets onduidelijk? Dan analyseert de video referee de beelden en is er een unanieme beslissing. Ook mooi: de scheids draagt een microfoon en zijn beslissingen zijn luid en duidelijk te horen op tv én worden in het stadion afgespeeld. Dit gaat op een enorme gentleman-esque manier. Is er iets gebeurd? Dan roept de arbiter de aanvoerder van de partij die een fout maakte bij zich. Hij legt de captain uit wat hij constateerde en wat de consequenties zijn. De aanvoerder hoort dit aan, zegt niks terug en moet het standje of de consequentie overbrengen aan zijn overtredende medespeler. Een tiental spelers die zich om de arbiter verzamelen en staan te mekkeren als dolle kleuters, zoals bij voetbal, zal bij rugby nooit gebeuren.

De tackles

Nee, rugby gaat niet enkel om tackles. Maar oh-oh-oh wat zijn die soms lekker om te zien. Ga er bij dit onderstaande filmpje maar eens goed voor zitten!

De bijzaken

Volledig uitgedoste fans, de mooiste tries, de Nieuw-Zeelandse ‘Haka’, de emoties en natuurlijk de nodige versnaperingen. Rugby heeft vele geweldige bijzaken. Wat het spelen voor je vaderland los kan maken, laten we je graag zien in onderstaand filmpje. Kippenvel!

Rugby World Cup 2023 vindt plaats van 8 september tot en met 28 oktober. De eerste wedstrijd is meteen een kraker. Gastheer Frankrijk (Les Bleus, de mondiale #3) neemt het dan op tegen de Nieuw-Zeelandse All Blacks (de mondiale #2). Zuid-Afrika is momenteel de titelhouder.

Meer informatie vind je hier